İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Şiir Topluluğu tarafından Hz. Mevlana’nın 741. vuslat yıldönümü vesilesiyle özel bir etkinlik düzenlendi. Sabancı Kültür Sarayı’nda gerçekleştirilen programda Mevlânâ’dan şiirler okundu, Mevlevîlik hakkında bilgiler verildi, sema töreni yapıldı.
Etkinliği İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Galip Akhan, Rektör Yardımcıları Prof.Dr.Tancan Uysal ve Prof.Dr. İbrahim Kocabaş, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Gökçe, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Adem Tekinay, Genel Sekreter Gülten Gültekin, Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Sabuncular, Daire Başkanları, akademisyenler ile birlikte çok sayıda İzmirli izledi.
BİR ZAMANLAR İZMİR’İN BİR MEVLEVİHANE’Sİ VARDI
Sema töreninden önce “İzmir’de Mevlevî Kültürü” konulu söyleşide konuşan tasavvuf tarihi uzmanı gazeteci-yazar Prof. Dr. Mehmet Demirci, tasavvufun insanı kemâle erdiren bir disiplin olduğunu vurguladı. Tarihi İzmir Mevlevihane’si hakkında uzun zamandır yürüttüğü araştırmanın sonuçlarını da paylaşan Prof.Dr.Demirci, bu önemli tarihi mekanın 1850’de açıldığını ve 1925’e kadar 75 sene boyunca İzmir’in entelektüel bir kültür merkezi olmasına hizmet verdiğini kaydetti.
“İZMİR TARİHİNE SAHİP ÇIK”
Mevlevî Şeyhi Nureddin Efendi’nin İzmir’in kültür ve musikî hayatına sağladığı katkılara vurgu yapan Prof.Dr.Demirci, Neyzen Tevfik gibi üstadların İzmir Mevlevihane’sinin zengin hoşgörü atmosferinden faydalandığını belirtti. Bu önemli mekânın bugün yıkık bir halde boş bir arsa görünümünde olduğunu belirten Prof.Dr. Demirci, “İzmir’in bu tarihî yapısını yeniden canlandıracak sorumluluk sahibi İzmirlileri önemli bir görev beklemektedir” diye konuştu.
Söyleşinin ardından Galata Mevlevîhânesi postnişini Nail Kesova ve Devlet Türk Müziği Korosu sanatçısı Ümit Yazıcı’nın yönetimindeki İzmir Tasavvuf Musikisi ve Sema Topluluğu tarafından Sultan III. Selim’in Suzidilara Ayin-i Şerifi eşliğinde gerçekleştirilen sema töreni izleyicileri büyüledi.