Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “Anlaşmaya varmak için Navtex iptal edilmeden ve Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisi bölgeden çekilmeden müzakerelere geri dönmeyeceğim” dedi.
Kıbrıs Rum Kesimi’nde yayınlanan Simerini gazetesi, Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müzakerelere dair yaptığı açıklamaları “Şantaj Altında Dönmem. Diyaloğun Yeniden Başlaması İçin Navtex’in İptali ve Barbaros’un Ayrılması Şart” başlığı ile yayınladı. Gazete uzlaşı ve Kıbrıs sorununun çözümü ile bölgede barış şartlarını oluşturma mantığına hakim olması dileğinde bulunan Anastasiadis’in, “Arzu edilen ortama ve diyaloğa yeniden başlamamıza olanak tanıyacak şartların oluşturulması için müdahil herkesin katkı sağlayacağını umuyorum. Bu noktada Türk hükümetinin katkısı ve rolü önemlidir” ifadelerine yer verdi. Gazeteye göre Anastasiadis, müzakerelerin yeniden başlaması ön şartlarının oluşturulması yönünde birçok kesim tarafından diplomatik çaba harcama niyeti dile getirildiğini belirterek, bunların içeriği olmayan basit beklenti olarak kalmamasını diledi ve müzakerelerin yeniden başlamasının bu çabaların sonucuna bağlı olacağını söyledi.
Anastasiadis, KKTC’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Kıbrıs sorununda hareketlenme ihtimalinin ne olduğu yönündeki soruya, “Bitiş tarihi 6 Nisan olan Navtex iptal edilmezse herhangi muhtemel bir hareketlilik öngörmüyorum” yanıtını verdi. Anastasiadis, 25 Şubat’ta gerçekleştireceği Moskova ziyaretine de değindiği açıklamasında, hedefinin iki ülke arasındaki ilişkileri idame ettirmenin yanı sıra derinleştirerek bir dizi anlaşmayı imzalamak olduğunu belirtti. Gerek ABD, gerek diğer ülkelerle ilişkilerini derinleştireceklerini ilan ettiklerinde bunun Rusya ile ilişkilerin aleyhine olmadığını açıkça söylediklerini belirten Anastasiadis, şunları söyledi:
“Rusya Federasyonu veya Sovyetler Birliği’nin özellikle Güvenlik Konseyi’nde hesapsız destek verdiği ve Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili ilkeli tavrına mazhar olan bir ülkenin ‘yanlış anlaşılmamak’ için bunları görmezden gelmesi akıl alır şey değildir. Neden sadece Kıbrıs sorununun çözümüne destek vermesi değil, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Sovyetler Birliği ve ardından Rusya Federasyonu arasındaki sıkı bağlar da bulunuyor olmasıdır. Adına ister turizm, ister hizmet, ister Kıbrıs Cumhuriyeti’nin zor zamanlarında bize sağladığı kredi kolaylıkları deyin, Kıbrıs’ın çok işine gelen ekonomik bağlarımız da var. Bir de savunma alanı var. 1974’ten sonra Kıbrıs Cumhuriyeti’ne silah ambargosu uygulanmasından sonra bazı Avrupa ülkeleri hariç Kıbrıs’ın silahlanma programına destek talebine cevap veren tek ülke Rusya idi. Dolayısıyla bu ziyaretin hedefi sadece ilişkileri idame ettirmek değil, aynı zamanda derinleştirmek ve daha da pekiştirmektir”
Fileleftheros gazetesi ise, haberi “Müzakereler Ancak Aktif Sebep Ortadan Kalktığında. Anastasiadis’ten Çok Muhataplı Mesaj. Başkan, Baskı Kabul Etmem Diyor” başlığıyla aktardı.