Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), () - BODRUM'dan bu sabah Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'na geçen 120 Suriyeli kaçak, Yunan Sahil Güvenlik ekipleri ve polisinin karaya çıkmalarına izin vermeyip, dönmelerini istemeleri üzerine geldikleri tekneyi limanda batırdı. Kaçaklar son anda tahliye edilirken, tekne 20 dakika içinde suya gömüldü. Aynı saatlerde denize açıldıkları belirlenen kaçakları taşıyan 6 lastik bottan 5'i ise Türk Sahil Güvenlik ekipleri tarafından farkedilip, karaya dönmeleri sağlandı. Su aldığı belirlenen diğer bottaki 20 kaçak ise kurtarıldı.
5 gündür fırtına nedeniyle Yunanistan'ın İstanköy Adası'na geçmek için Bodrum'da bekleyen büyük bölümü Suriyeliler'in oluşturduğu kaçaklar, şafak vaktiyle beraber Bitez ve Turgutreis Mahalleri'nden denize açıldı. Geceyi parklarda geçirdikten sonra umut yolculuğuna çıkan Suriye ve Pakistanlılar'ın içinde bulunduğu 6 lastik bot Karaada ve Eşek Adası açıklarında devriye görevi yapan Türk Sahil Güvenlik ekipleri tarafından farkedildi. Her birinde ortalama 20 kişi bulunan 5 lastik bottaki kaçakların yolculuklarına devam etmelerine izin verilmeyip, denize açıldıkları sahile dönmeleri sağlandı. Su alıp, batma tehlikesi geçirdiği belirlenen diğer bir bottaki 20 kaçak ise Sahil Güvenlik botuna alınıp, kurtarıldı. Kurtarılan kaçaklar, Turgutreis'e getirilerek, karaya çıkartıldı.
TEKNEYİ DELİP, BATIRDILAR
Lastik botlarla aynı saatte denize açılan ve organizatörlerden 50 bin dolara satın alındığı öğrenilen 15 metrelik "Papatya" isimli günübirlik tur teknesiyle İstanköy Adası'na ulaşmayı başardı. Teknedeki, 20 Suriyeli kaçak göçmenin, Yunan Sahil Güvenlik ekibi ve polisi tarafından karaya çıkmasına izin verilmeyip, "dönmeleri" istendi. Dönmek istemeyen kaçak göçmenler, bunun üzerine teknenin tabanında delik açtı. Tekne 20 dakika içinde suya gömülürken, kaçak göçmenler son anda tahliye edildi.

FOTOĞRAFLI