Geçici koruma statüsündeki Suriyelilere yönelik “Rehberlik ve Özel Eğitim Kılavuz Kitapları Hazırlanması Çalıştayı” Hatay’da yapıldı.

Antakya’daki bir otelde düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan, Türkiye’de kayda alınmış ve eğitim gören 56 bin Suriyeli öğrencinin Hatay’da barındığını söyledi. Bunların 44 bininin geçici eğitim merkezlerinde, 12 bininin ise Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda kayıtlı olduğunu belirten Karahan, "56 bin kayıtlı öğrenci içerisinde özel eğitime muhtaç birçok öğrencimiz var. Fakat bunların metodolojisi konusunda bir boşluk vardı. İşte bu çalıştay o boşluğu giderecek" dedi.

Karahan, yapılan çalıştayın bir başka amacının da Hatay’ın güvenli, tatil yapılabilir ve gezilebilir hiçbir sıkıntısı olmayan bir il olduğunu vurguladı. Karahan, "Bir başka yönden de bu çalıştayın Hatay açısından bir önemi daha var. Hatay ilimiz Suriye savaşından en çok etkilenen ve ekonomik olarak da en çok zarar gören illerimizden bir tanesi. Bu çalışmayla şunu göstermiş oluyoruz, Hatay güvenli, tatil yapılabilir, gezilebilir, hiçbir sıkıntısı olmayan bir ildir. Böyle de bir psikolojik faydası olacak" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı Araştırma Geliştirme Daire Başkanı Ertan Gör ise Milli Eğitim Bakanlığının son iki yılda mülteci konumundaki öğrencilere eğitim çalışmaları yaptıklarını vurguladı.

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün öğretmenlerin geliştirilmesi konusunda eğitimler düzenlediğini de vurgulayan Gör, "Biz özellikle Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak bakanlığımıza son özellikle 2 yıldır özel eğitim ve rehberlik hizmetlerinin niteliğinin arttırılması geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin ve aslında Suriyelilerin de ötesinde göç ile ülkemizde bulunan Türkmenlerden tutun da, Irak Türklerine birçok gruba daha kaliteli, daha kapsayıcı bir eğitim verilebilir, onun çabası içerisindeyiz. Bununla ilgili bakanlığımız farklı konularda çalışmalarına devam etmektedir. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüz öğretmenlerimizin geliştirilmesi konusunda eğitimler yapmaktadır. Biz de bu konuda uzman ekip olarak özel eğitim veren hizmetlerin arttırılmasına yönelik olarak onların eğitimlerini daha üst noktaya taşıyarak buradaki vermiş olduğumuz eğitimin kalitesini biraz daha yukarıya çekmek telaşı içerisindeyiz" şeklinde konuştu.

Çalıştaya UNICEF’ten de yetkililer katıldı.