Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi, inanç turizmi açısından Konya’da önemli bir merkez olan Kilistra’da şenlik düzenledi.
Gökyurt Mahallesi’nde düzenlenen Kilistra Şenliği’ne Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, AK Parti Konya Milletvekili Adayı Ömer Ünal, AK Parti Meram İlçe Başkanı İbrahim Özen, AK Parti Meram İlçe Kadın Kolları Başkanı Sevil Tosunoğlu, meclis üyeleri, muhtarlar ve binlerce vatandaş katıldı.
Konya Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı’nın gösterisiyle başlayan şenlikte birer konuşma yapan Kilistra (Gökyurt) Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Lütfi Karacan ile Gökyurt Mahalle Muhtarı Osman Urgancı, mahallelerine yaptığı hizmetler nedeniyle ve bu şenliğin düzenlenmesine verdiği destekten dolayı Başkan Toru’ya teşekkür etti.
“KİLİSTRA’NIN TANITIMINA AĞIRLIK VERİLMELİ”
Kapadokya’daki gibi bir dönem kaya oyuklarında yaşamın hüküm sürdüğü Kilistra’nın gerçekten ilginç, sıra dışı ve sürprizlerle dolu bir mahalle olduğunu ifade eden Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, “Yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında buradaki yerleşimin tarihinin M.Ö. 200’lü yıllara dayandığı anlaşılmaktadır. Roma, Bizans, Pers, İslâm, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmış mahallemizde, bütün dinlerin kutsal mekanlarını da bulabilirsiniz. Hiç şüphe yok ki bu yerleşim biriminin, tarihi ve kültürel önemi tüm kişi, kurum ve kuruluşlarca net bir şekilde anlaşılmıştır. Son dönemde bu bölgenin tarihi ve kültürel zenginliklerini ortaya çıkartmak, kültürel mirasımıza eklemek ve tanıtımını yapmak üzere kazı çalışmaları, çeşitli çalıştaylar, forumlar ve etkinlikler düzenlenmektedir. Bu çalışmaların her birisi bölgenin tanıtımına büyük katkılar sağlamaktadır” diye konuştu.
“KİLİSTRA BİZİM ELMASIMIZ”
Tarihi ve kültürel mirası ortaya çıkarmak, korumak, sosyal alanlar oluşturmak, konaklama yerleri yapmak, dil eğitimi alarak turizm amaçlı rehberlik hizmeti sunmak, ulaşımı kolaylaştırmak ve tanıtım konusunda çalışmalar yapmanın önemine dikkat çeken Başkan Toru, “Meram Belediyesi olarak bugün burada gerçekleştirdiğimiz bu şenlik, eminim bu bölgenin tanıtımına büyük katkı sağlayacaktır. Birlik ve beraberlik içerisinde, kardeşlik duygularının ön plana çıktığı bu şenlik ortamının, geleceğin Yeni Türkiye’sinin oluşumunda büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Büyükşehir Yasası ile belediyemizin bir mahallesi olan Kilistra’nın sorunlarını ‘Yerinde Tespit Yerinde Çözüm’ sloganıyla tespit ettikten sonra çalışmalara hız verdik. Yeni bağlanan tüm mahallelerimizde çalışmalarımız devam ediyor. Kilistra bizim için bir elmas, inci ve en kıymetli bir maden hüviyetindedir” dedi.
“KİLİSTRA HAK ETTİĞİ PAYI ALACAK”
AK Parti Meram İlçe Başkanı İbrahim Özen, “Bugüne kadar hak ettiği değeri bulamayan Kilistra, yapılan yatırımlarla hak ettiği değeri kazanacaktır. Kilistra Göleti’nin tamamlanmasıyla bu bölge organik tarımın önemli merkezlerinden biri olacaktır. Yine turizm yolunun tamamlanmasıyla turizm noktasında da önemli hareketlenme olacaktır” diye konuştu. Şimdiye kadar AK Parti’ye verdikleri destekten dolayı bölge halkına teşekkür eden Özen, 7 Haziran’da yapılacak seçimlerde de aynı desteği beklediklerini söyledi.
“ESKİ TÜRKİYE İLE YENİ TÜRKİYE ARASINDAKİ FARKLAR”
Şenliği düzenleyen Meram Belediyesi’ne teşekkür ederek konuşmasına başlayan AK Parti Konya Milletvekili Adayı Ömer Ünal, eski Türkiye ile yeni Türkiye arasındaki farklara dikkat çekerek, “12 yıl önceki Türkiye; kendine güvenmeyen ve inanmayan bir ülkeydi. Siyasi olarak buhranların olduğu, ekonomik açıdan yarınını göremeyen bir ülkeydi. Sağlık ve ulaşım iflas etmişti. Ama 13 yılda gelinen nokta itibariyle sağlıkta reformlar gerçekleştirmiş, eğitimde inanılmazları başarmış, ulaşımda duble yollar, hızlı trenler ve hava yollarını halkın yolu haline getirmiş dünyada lider bir ülke konumuna geldi. AK Parti, bu dağların evladı, Torosların çocuğu, Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’na vereceğiniz destekle bu hizmetleri sürdürecektir” şeklinde konuştu.
Konuşmalardan sonra Gazeteci Yazar İsmail Detseli ile Şair Yazar Sadeddin Bulut, Kilistra ile ilgili şiirler okudu. TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Halk Dansları Topluluğu’nun gösterileri ve Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu’nun konseri de büyük bir coşku ile izlendi. Meram Belediyesi tarafından şenliğe katılan vatandaşlara geleneksel düğün pilavı da ikram edildi. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, şenlikten sonra Kilistra’da incelemelerde bulundu.