Faik KAPTAN- Murat ÇAKIR/İSTANBUL,() Atatürk Havalimanı’nda 2 Çinli yolcunun valizlerinden 3 ton bonzai üretebilecek miktarda sentetik uyuşturucu yakalandı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:
“ İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü (KİM) ekipleri Atatürk Hava Limanı'nda toplam 30 kilo 653 gram ağırlığında uyuşturucu madde ele geçirdi. Moskova'dan uçakla İstanbul Atatürk Havalimanı'na gelen ve şüpheli bulunan 2 Çin uyruklu yolcu ve valizleri KİM ekiplerimizce takibe alındı. Gümrük çıkış kapısında "Gümrüğe tabii eşyam yok" anlamına gelen yeşil hattan geçişleri sonrasında durdurulan yolcuların, X-Ray taramasına tabi tutulan valizlerinde şüpheli organik madde yoğunluğu tespit edildi.
Gümrük muhafaza ekiplerinin narkotik dedektör köpeklerle yaptığı ayrıntılı aramada alüminyum folyo ve jelatine sarılı paketler içerisinde toplam 30 kilo 653 gram ağırlığında uyuşturucu madde bulundu. Uyuşturucu test cihazıyla kontrole tabii tutulan maddelerin Ab-Pinaca, Ab-Fubinaca ve Abd-Fubinaca cinsi sentetik uyuşturucular olduğu belirlendi. Sentetik Kannabinoid sınıfında yer alan ve bonzai türü uyuşturucu yapımında kullanılan hammadde karışımı ile yaklaşık 3 ton bonzai üretilebilmektedir. Piyasa değeri yaklaşık 6 milyon TL olan uyuşturucu maddeye el konuldu. Olayla ilgili gözaltına alınan Çin uyruklu H. G. ve A. P. isimli şahıslar çıkarıldıkları Bakırköy Asliye Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı.”
 (FOTOĞRAF)