KARABÜK (AA) - UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, Osmanlı döneminden kalma 51 tarihi çeşme restore edilerek suya kavuşacak.

Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, konak, köprülerin yanında, Safranbolu için önemli kültür yapılarından olan ilçedeki tarihi ahşap yapıların yanma olayına karşı güvenlik sistemi olmak üzere, insanların su ve temizlik ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan çeşmeler hayata kazandırılıyor.

Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Fatih Ürkmezer, gazetecilere yaptığı açıklamada, Koruma Amaçlı İmar Planı sınırları içerisinde olan tarihi çeşmelerin restorasyonlarının yapıldığını söyledi.

Çeşmelerin, Safranbolu'da tarihi dokunun vazgeçilmez parçalarından bir tanesi olduğunu belirten Kaymakam Ürkmezer, şöyle konuştu:

"Bu nedenle çeşmelerle ilgili bir çalışma yaptık. Yapmış olduğumuz çalışma kapsamında 51 adet tarihi çeşmenin restoresi yapılacak. Atıl durumdaki çeşmeler tespit edilerek röleve, restitüsyon ve restorasyon proje ve raporları hazırlanarak Karabük Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Koruma Kurulundan alınan izinler ve görüşleri doğrultusunda restorasyon ihalesi yapılarak işe başlanıldı. Bu kapsamda 32 çeşmeye müdahale edildi. Ekiplerimiz restorasyonları ivedilikle bitirmek için çalışmaktalar."

Birçok tarihi çeşmeden su akmadığını dile getiren Ürkmezer, "Yapmış olduğumuz restorasyonlarla bu çeşmelerimiz suya da kavuşmuş olacak. Böylelikle Safranbolu'da bulunan tarihi çeşmelerimizin bir tarafta yıkılıp dökülmesine izin vermeden gelecek kuşaklara emanet edilmesini sağlamış olacağız. Çalışmalarımızı da en kısa sürede tamamlayarak çeşmelerimizi, hem ilçe halkımızın hem de ilçemize gelen yerli ve yabancı binlerce turistin hizmetine sunmuş olacağız." şeklinde konuştu.