Konut fiyatlarındaki yüksekliğe karşı öneri sunan Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği (SİMDER) Başkanı Yunus Güney, “TOKİ elindeki arsaların düşük maliyetle özel sektöre de arz edilmesi ve yüzde 400 artan yapı girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesi gerekiyor” dedi.

SORUNLAR KONUŞULDU

Karadeniz Bölgesi’nde yapı sektörünün en büyük sivil toplum kuruluşu olan Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği’nin programı bu hafta Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu ve Kavak Kaymakamı Faruk Atar’ın katılımı ile gerçekleştirildi. Programda sektörün içinde bulunduğu durum ve güncel konular üzerine konuşuldu. 

"SOSYAL KONUTLAR TEK BAŞINA YETMEZ"

Başkan Güney yapı sektörüne ilişkin güncel konulara da değindi. TOKİ’nin sosyal konut projesi için “Projeyi destekliyoruz ama konut fiyatlarını düşürmekte tek başına yetmez” diyen Güney, düşük maliyetle arsaların özel sektöre de açılması veya inşaat girdi maliyetlerini aşağı çekmek üzere çalışmalar yapılmasını önemli bulduklarını belirtti.
Başkan Güney, “Türkiye’nin 5 yıl içinde 3.5 milyon konuta ihtiyacı vardır. Bu yüzden hükümetin, kamunun, devletin bir şekilde özel sektörü işin içine katması gerekir. Kamu eliyle, TOKİ eliyle Türkiye’nin konut ihtiyacını, konut stokunu düzenleyemezsiniz.Bizim önerimiz devletin eğer böyle bir arsa stoku varsa, bunu düşük maliyetle özel sektöre de arz etmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

YAPI MALİYETLERİ YÜZDE 400 ARTTI

Beton, çimento, cam gibi inşaat girdi maliyetlerinin de aşağı çekilerek konut sektörünün önünün açılmasını isteyen Başkan Güney, “Devletin ya girdi maliyetlerini ya arsa maliyetlerini bir şekilde aşağı çekmesi gerekir. Son 1 yıl içinde inşaatta, betonda, çimentoda, camda yüzde 400 zam var. Hükümetin girdi maliyetlerini aşağı çekmeden konut maliyetlerini konut fiyatlarını düzenleme şansı yok” sözlerine yer verdi.

Elçin ABDİK

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN