Küresel piyasalarda jeopolitik risk algısının artması ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın açıklamalarının ardından faiz artışının bu ay gerçekleşeceğine ilişkin piyasa beklentisinin artması dolar talebini yükseltirken, buna bağlı olarak dolar endeksi de Nisan 2003'ten bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 100,51'e çıktı.
Yellen, açıklamasında ülke ekonomisinin faiz artışına hazır hale geldiğine işaret ederek, "Ekim toplantısından bu yana alınan ekonomik veriler, iş gücü piyasasındaki iyileşmenin süreceğine yönelik beklentilerimizle uyum gösteriyor." dedi.

Faiz artışının ertelenmesinin ekonomi için bazı riskler teşkil edeceğine dikkati çeken Yellen'ın, piyasaların ilk faiz artışının zamanlamasından ziyade faiz artırımında izlenecek genel grafiğe önem vermesi gerektiğini vurguladı. Yellen'ın açıklamaları Fed'in 15-16 Aralık tarihlerinde gerçekleştireceği Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faizleri artıracağı beklentilerini artırdı.

Bugün güne 100 sınırından başlayan dolar endeksi, şu dakikalarda 100,21 seviyesinden işlem görüyor.


Dolar/TL 2,89 sınırında

Dün güne 2,8903'ten başlayan ve gün içinde son bir haftanın en düşük seviyesi olan 2,8737'ye gerileyen dolar/TL, Fed Başkanı Yellen'ın açıklamalarının küresel piyasalarda dolar talebini artırmasıyla 2,8994'ü gördü.

Bugüne 2,89'un altında başlayan dolar/TL, şu dakikalarda 2,8870'ten alıcı buluyor. Avro/TL ise 3,0590'dan işlem görüyor.

Analistler, yurt dışında Yellen'ın bugün Kongre'de yapacağı sunumun ve açıklanacak makro ekonomik verilerin, Avrupa'da ise Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yeni makro ekonomik projeksiyonlarını açıklayacağı bugünkü toplantısının takip edileceğini ifade ediyor.

Yurt içinde ise kasım ayı enflasyon verisi, Suriye sınırındaki gelişmeler ve buna bağlı olarak özellikle Rusya tarafından gelen açıklamaların dolar/TL üzerinde etkili olacağını dile getiren analistler, dolar/TL'nin 2,8850 seviyesinin altına gerilemesi durumunda TL'ye ilişkin pozitif görünümün destekleneceğini kaydediyor.

Analistler, 2,8750 ve 2,8450 seviyelerinin destek, 2,8970 - 2,9070 seviyelerinin ise direnç olarak takip edilebileceğini belirtiyor.