Oltu Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin, geçtiğimiz hafta yazılı, görsel ve internet medyasında yer alan “Erzurum’da 250 maden işçisi işten çıkarıldı” başlıklı haberle ilgili bir basın toplantısı düzenledi.
Kamuoyunu doğru bilgilendirme adına böyle bir basın toplantısı düzenleme ihtiyacı hissettiğini belirten Oltu Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin, geçen hafta basına yansıyan ‘Oltu Kömür 250 işçiyi işten çıkardı’ şeklinde yayınlanan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Toplantının amacının Oltu Kaymakamlığı ile Oltu Kömür Anonim Şirketi arasındaki maddi ilişkiden kaynaklanan bir bilgilendirme olmadığına vurgu yapan İlçe Kaymakamı Zengin, “Oltu Kaymakamı olaraktan Oltu’muzdaki bir şirket ve Oltu’yu ilgilendiren kömür ocaklarımızda çalışan işçilerimizle alakalı bir durum olduğundan dolayı bir açıklama yapma gereği duyulmuştur” dedi.
Kaymakam Mehmet Gökhan Zengin, “Öncelikli olarak 250 işçinin işten çıkarıldığı haberleri doğru değildir, doğruyu yansıtmamaktadır. Şöyle ki, bir defa Oltu Kömür A.Ş.’ye bağlı olaraktan bu maden ocaklarında toplam 255 işçi çalışıyor. Bunlardan 55 tanesi de açık ocakta çalışıyor. Yani açık ocakta çalışanların işten çıkarılması gibi bir durum söz konusu olmadığı gibi açık ocak faaliyetlerine devam edecektir. Kalan 200 işçinin durumunun özeti şudur; Kalan bu 200 işçi yeraltında çalışıyor. Yeraltında çalışmaya devam eden işçiler, SOMA’daki maden faciasından sonra yapılan yasal değişikliklerden sonra Oltu Kömür A.Ş.’nin yetkililerinin anlattığına göre maliyetlerin artmasından dolayı yeraltında çalışan işçilere bir teklifte bulunduklarını ifade ettiler. Teklife göre şirket yetkilileri; “maliyetler çok artmıştır. Biz sizleri dışarda bırakmak istemiyoruz. Emekliliği yakın olanlar var, uzak olanlar var. 15 gün vardiyalı çalışalım. 15 gün 100 kişi, 15 gün diğer 100 kişi şeklinde çalışmaya devam edelim. Ki şuan yeraltında iş müfettişlerinin vermiş olduğu talepler ve talimatlar doğrultusunda yeraltındaki iyileştirmelerde devam ettiği için zaten işletme aktif bir şekilde devam etmiyor. Neticede kamuoyu ve bizlerin bilmesi gereken şudur; Yerüstünde çalışan işçiler için herhangi bir problem söz konusu değildir, yeraltındaki işçiler ile ilgili ise şirketin teklifi 15’er günlük sürelerle çalışılması yönündedir. Bunun sebebi de maliyet olduğunu ifade etmeleridir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Netice itibariyle Oltu Kömür’ün bir anonim şirket olduğunun altını çizen Kaymakam Zengin, şirketin kârlılık esasını ya da hangi çerçevede düşünüyorlarsa böyle bir karar aldıklarını söyledi.
İşçiler boyutuna bakıldığında hukuki yollara başvurmayı düşünenlerin yanı sıra bu teklifi gayet makul bulan işçiler olduğunu da aktaran Oltu Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin, “Süreç her açıdan devam edecektir. Hukuki açıdan da şirketin yaptığı teklifi kabul ederek çalışmak isteyen işçiler açısından da süreç devam edecektir. Bu çerçevede biz Oltu’daki kömür işletmelerinin aktif olmasını, işçilerimizin orada çalışmasını, üretimin en güzel ve üst seviyede devam etmesini elbette arzu ediyoruz. Gerek şahsım gerekse ilçe kamuoyu da bunu böyle bekler ve arzu eder. Ama teknik ya da maliyete yönelik aksaklıklar ya da işçilerimizin taleplerinin karşılanamaması gibi durumlarda karşılıklı mutabakatsızlıklar çıkabilir. Burada önemli olan devletin mahkemeleridir, adalet kurumlarıdır. Başvurulduğunda onlarda gereğini yapacaklardır. Şahsım işçi kardeşlerimi de anlayışla karşılıyorum. Önemli olan bu durumdan hem işçi kardeşlerimizin hem de şirketimizin en uygun yol ve mutabakatla çıkmalarının sağlanmasıdır. Bunu da hep birlikte bekleyip göreceğiz. Sonuçta “Oltu Kömür Anonim Şirketi 250 işçiyi işten çıkardı” haberi doğruyu yansıtmamaktadır.” diye konuştu.