Yükseköğretimde yenilikçi öğretme yöntemleri ve öğretmede teknoloji kullanımı konusunda düzenlenen ‘’Yükseköğretimde Yenilikçi Öğretim ve Teknoloji Uluslararası Konferansı’’ (International Conference on Innovative Teaching and Technology in Higher Education), yurt içi ve yurt dışındaki farklı üniversitelerde görev yapan akademisyenlerin ve uzmanların katılımıyla gerçekleşti.
Yükseköğretimde yenilikçi öğretme yöntemleri ve öğretmede teknoloji kullanımı konusunda akademisyenlerde farkındalık yaratmak ve konunun uzmanları ile bir platform oluşturabilmek amacıyla düzenlenen Yükseköğretimde Yenilikçi Öğretim ve Teknoloji Uluslararası Konferansı gerçekleşti. Kadir Has Üniversitesi Eğitim Teknolojileri Destek Birimi ile İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem Ucal tarafından ilki düzenlenen konferansa yurt içi ve yurt dışındaki farklı üniversite ve disiplinlerde görev yapan akademisyen ve uzmanlar katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, yakın gelecekte yükseköğretimde teknoloji kullanımının kaçınılmaz olduğuna vurgu yaptı. Prof. Dr. Kahraman, Kadir Has Üniversitesi’nin yeni teknoloji ve öğretme tekniklerini yakından takip ettiğini ve üniversitenin söz konusu konferansla bu önemli konunun tartışılmasına öncülük etmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti.
Programda yer alan üç oturumun her birinde yenilikçi öğretme ve teknoloji kullanımı konusunda farklı bir noktaya temas edildi. "Yükseköğretimde Öğretim ve Öğrenme Teknolojileri Uygulamaları’’ başlıklı ilk oturumda üniversitelerde yenilikçi öğretim ve teknoloji kullanımına destek veren birimlerin uygulamaları ve bu birimlerin önemi üzerinde duruldu. Koç Üniversitesi Öğrenme ve Öğretme Ofisi (KOLT) Eğitim Teknoloğu Ozan Varlı, öğretim elemanları için birebir desteğin önemine vurgu yaparken, MEF Üniversitesi Öğrenme ve Öğretmede Mükemmeliyetçilik Merkezi Direktörü Dr. Caroline Fell Kurban Y ve Z nesil öğrencilerin farklı öğrenme şekillerini karşılayan ’tersyüz eğitim’ (flipped learning) uygulamasını anlattı. Bahçeşehir Üniversitesi Uzaktan Eğitim Birimi Direktörü Doç. Dr. Tufan Adıgüzel ise üniversitede teknolojiye sahip olmanın yeterli olmadığını, bu teknolojinin sağlam bir strateji belirlenerek yönetilmesi gerektiğini belirtti.
Konuşmacıların deneyimlerini ve deneyimlerinin akademik sonuçlarını paylaştığı ’Yenilikçi Öğretimin Kalitatif ve Kantitatif Araştırma Alanındaki Yeri’ başlıklı ikinci oturumda konuşan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Teknolojileri Destek Birimi Direktörü Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, teknolojinin öğretme yönteminin önüne geçmemesi gerektiğini vurguladı. Koç Üniversitesi Öğrenme ve Öğretme Ofisi Direktörü Doç. Dr. Murat Sözer ise, Türkiye’deki üniversite öğrencilerine yönelik yaptıkları anketin kalitatif sonuçlarına göre öğrencilerin derslerde özellikle görsel materyal kullanılması, ders materyallerinin dijital ortamda erişilebilir olması, derslerin kaydedilerek daha sonra izlenebilmesi ve derslerinde online kısa sınavlar yapılması yönünde istekleri olduğunu belirtti. İkinci oturumun son konuşmacısı olan Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. İlhan Varank, yeni nesil öğrencilerin beklentilerini karşılamak için derslerde daha az konu anlatımı, grup çalışmaları, final projesi, haftalık ödevler ve sınıf için uygulamalar gibi yöntemlerin kullanılması gerektiğini söyledi.
Konferansın son oturumunda ’Teknolojideki Gelişmeler Yükseköğretimin Geleceğini Nasıl Şekillendirecek?’ başlığı altında konuşan eğitim sektörünün önemli firmalarından Pearson, Blackboard ve itsLearning’in üst düzey temsilcileri, teknolojinin gelecekteki yükseköğretimi nasıl şekillendireceği üzerinde durdu. Pearson, Stratejik Ortaklıklar ve Yararlar Başkan Yardımcısı Fadi Khalek, sunumunda kullandığı bir video ile gelecekte teknoloji ile bütünleşmiş yükseköğretimi anlattı ve yükseköğretime katılması beklenen çok sayıda öğrenci ile meydana gelecek çağın yaklaştığını, bu noktada teknolojinin üniversitelere kaliteyi devam ettirebilmeleri için nasıl yardımcı olacağına değindi. itsLearning, Global Stratejik Ortaklıklar Yöneticisi Stuart E. Trafford ise, pedagoji ve teknolojinin birlikte çalışmasıyla başarıya ulaşılabileceğini belirterek, dijital öğrenmedeki dönüşümü gösterdi. Blackboard, Çözüm Mühendisleri Yöneticisi Dan Peters da, 2015 NMC Horizon Yükseköğretim Raporu’ndaki teknoloji adaptasyonuna yönelik altı karakteristiği vurgulayarak, mobil teknolojideki gelişmelerin yükseköğretimdeki değişimde önemli bir rol oynayacağını belirtti.
Gelecek yıllarda aynı hedefle devam edecek konferans ile ilgili detaylı bilgiye www.teachingandtechnology.org adresinden erişilebiliyor.