Türkiye Arabuluculuk Daire Başkanlığı Kurul Üyesi Yurdagül Gündoğan, arabuluculuk merkezi ile arabuluculuğa uygun ihtilafların çözümünde özel çabalar ortaya konulacağını belirterek, "Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Kayseri ve Mersin’de bu uygulamaya başlanılacak" dedi.
Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı ve Mersin Barosu tarafından düzenlenen Türkiye’deki ilk Arabuluculuk Merkezi Mersin’de açıldı. Mersin Adliyesi’nde gerçekleştirilen açılışa, Türkiye Arabuluculuk Daire Başkanlığı Kurul Üyesi Yurdagül Gündoğan, Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, Mersin Adliyesi Başsavcı Vekili Mustafa Yakar, Adalet Komisyon Başkanı Hakan Kuzu ve Başkan vekili Mustafa Kahveci ile Mersin Arabulucular Derneği Başkanı Nuriye Bilgin katıldı. Arabuluculuk Merkezi ile taraflar arasındaki hukuki uyuşmazlığın, mahkeme sırasında tarafsız, bağımsız ve eğitimli bir üçüncü kişi desteği ile çözülmesi amaçlanıyor.
Açılışta konuşan Arabuluculuk Daire Başkanlığı Kurul Üyesi Gündoğan, arabuluculuk yasasının çok eski bir yasa olduğunun altını çizerek, "Özellikle farkındalığın artırılması için birçok elden çalışmalar yürütüyoruz. Türkiye’nin birçok yerinde bakanlık pilot bölgeler seçti. Mersin de bunlardan bir tanesidir. Dolayısıyla burada açtığımız arabuluculuk merkezi, arabuluculuğa uygun ihtilafların çözümünde özel çabalar ortaya koyacak. Bunun başka mahkemelerde de uygulanabilir olmasına, topluma, avukatlara ve hakimlere göstermek açısından önemli bir çalışma. Mersin de bu konuda öncü, iyi sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Arabuluculuk Merkezi pilot bölgelerde, özellikle mahkemelerde dava açmaya gelen vatandaşların, arabuluculuğa uygun bir ihtilaf olması durumunda öncelikle vatandaşı bilgilendirip, bir arabuluculuk yoluyla bu ihtilafı, daha kısa, daha ekonomik ve daha uzlaşmacı bir yolla çözülebileceği vatandaşa anlatılacak. Vatandaş bunu dinledikten sonra arabuluculuk yoluna teşvik edilecek. Adliyelerde uzun yıllar süren ve bir tarafın kazanıp, diğer tarafın kaybettiği bir yola gitmektense, her iki tarafın uzlaşarak, kazanarak çıktığı bir yolu seçmesi için elinden geleni yapacak bu merkez. Toplumda uzlaşmayı ve barışı sağlayacağına inanıyorum. Bu çalışmaların ve arabuluculuğa yönlendirilecek kararların da diğer mahkemelere toplumda örnek alınacak kararlar haline geleceğini düşünüyorum. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Kayseri ve Mersin’de bu uygulamaya başlanılacak" diye konuştu.
Konuşmanın ardından Kurul Üyesi Gündoğan, Baro Başkanı Antmen, Başsavcı Vekili Yakar ve Komisyon Başkanı Kuzu tarafından kurdele kesilerek Arabuluculuk Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi. Açılışın ardından Arabulucuk Merkezi’nin tanıtımı yapıldı.