Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)136. Kuruluş yıldönümünü törenle kutlandı.

ATSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ilk olarak sabah saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu. Daha sonra ATSO Meclis Salonu’nda bir tören düzenlendi. Törene Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, çeşitli meslek odaları ve STK başkanları, ATSO’da görev yapmış yönetim kurulu ve meclis eski başkanları ile meclis üyeleri ve ATSO çalışanları katıldı.

Çetin: “Her bakımdan daha güçlüyüz”

Törende ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, kuruluş yıldönümü törenlerinin, ATSO’nun bayramı ve vefa günü olduğunu belirterek, "136 yıllık bir kurumda görev almak, hizmet etmek hepimiz için bir gururdur. Bu 136 yılda Antalya’nın ve Odamızın kaydettiği gelişme de ayrı bir gurur kaynağıdır. Bundan yaklaşık 100 yıl önce, 28 Mart 1919’da İtalyan askerleri Antalya’ya girdiğinde ülkemizin de odamızın da gücü çok zayıftı. Bugün ise her bakımdan daha güçlüyüz, ülke olarak, Antalya olarak ve Oda olarak çok daha güçlüyüz. 28 Mart 1919’daki zayıf Antalya, bugün dünya kenti güçlü Antalya ise bunu elbette Cumhuriyetimizin başarısına borçluyuz. 136 yıldan bu yana Odamıza hizmet etmiş olan herkesi saygıyla anıyorum" dedi.

“Makamlar Koltuklar Değil Dostluk Önemli”

"Makamlar, koltuklar değil, bu çatı altında kardeşlik, dostluk, içerisinde birlikte çalışmak önemlidir" diyen Çetin, "Bildiğiniz gibi Antalya ekonomisinin asıl büyümesi 1980 sonrasında olmuş, Odamız da Antalya ile birlikte güçlenmiştir. 1980’lerde Organize Sanayi Bölgesi çalışması yapılmıştır. 1990’larda Güzel Sanatlar Lisesi yapılmış, Odamız ulusal ve uluslararası alanda da çalışmalar yapmaya başlamıştır. 2000’li yıllarda turizme destek veren bir oda olduk, Antalya’ya doğal gaz gelmesi, ticaretin desteklenmesi yönünde çalışmalar yapıldı ve Günübirlik Tesis yapıldı. Sonra Kemal Özgen başkanla bu hizmet binamızın inşaatını yaptık. 2010’lu yıllarda ise Çetin Osman Budak başkanlığında Antalya Kültür Sanat projesi başladı. Antalya kültür sanatın inşaatını, vakıf kuruluşunu hep birlikte 2015’te gerçekleştirdik. Geçen yıl Kaleiçi evini hizmete aldık. Geçen hafta TOBB Akreditasyon sistemi değerlendirilmesinde Türkiye’de en yüksek puanı aldık. Üst üste en yüksek puan alan odayız. E-Oda sistemini en hızlı ve gelişmiş şekilde kullanan oda olmak bir başka başarıdır. 2013’den bugüne kadar her yıl faaliyetleriyle medyada en çok yer alan Oda olmak yine bir başarıdır. Geleneklerimizi koruduk ve e-oda, etik üye, e-ticaret, inovasyon, sanayi 4.0, Antalya 4.0 yeniliklerini de başlattık.”

“Dünya turizminde Antalya yılı olacağını görüyoruz”

Ciddi bir kriz döneminde görev yaptıklarını hatırlatan Çetin, “Bu görev dönemimizin sonunda ise arka arkaya güzel gelişmeler yaşıyoruz. Geçen hafta yüzde 7.4 oranında büyüme açıklandı, OECD ülkeleri arasında büyümede ikinci olduk. 2016 yılında Nefes Kredisi programını başlatmıştık. Geçen hafta Başbakan ve Rıfat Hisarcıklıoğlu başkanımız ikinci nefes kredisi programını açıkladılar. Hem düşük faizli hem 6 ay ödemesiz krediden üyelerimiz yararlanacaktır. Umarım ki, daha önce nefes kredisini alamayan üyelerimiz kullanabileceklerdir. Üçüncü güzel gelişmeyi turizmde yaşıyoruz. Valimiz açıkladılar, Mart ayında turist sayımız yüzde 71 artmıştır. Mart ayında Almanya’da artış yüzde 128’dir, Belçika’da yüzde 104, İngiltere’de yüzde 71, İsrail’de yüzde 120’dir. Ocak-mart döneminde, yani 3 ayda toplam artış yüzde 45’tir, Polonya’da artış yüzde 855’tir. Avrupa pazarı çok net bir şekilde ve hızlı bir gelişmeyle geri dönmektedir. Bu yılın dünya turizminde Antalya yılı olacağını görüyoruz” diye konuştu.

Antalya’nın turizm, tarım, mermer gibi sektörlerde Türkiye politikasını yönlendiren il olması gerektiğini ifade eden Davut Çetin, “Tarih ve doğa zenginliğimiz nedeniyle Türkiye’nin çevre politikasına, kültür ve eğitim politikalarına da müdahil olmalıyız. Artık hem ürünlerimizi hem pazarlarımızı çeşitlendirmek zorundayız. Üçüncü yaş turizmi, sağlık turizmi, kültür turizmi ve kırsal turizm gibi alanları zorlamalıyız. Valimiz turizmde Perge yılı kampanyası başlattılar. Perge’de sütunların ayağa kaldırılması için hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız. Her işadamı, her otel, her fabrika en az bir sütunu ayağa kaldırmalıdır. Antalya halkının da bu kampanyalara katılımını sağlamalıyız. Kişi başına 1 TL bağış alsak, bin sütun ayağa kalkar. Antalya halkı olarak Antalya’yı sahiplenme konusunda geri kaldık. İbradı ve Akseki’de düğmeli evler yıkılıyor, o evleri turizme kazandırabilsek, dünyanın her yerinden ziyaretçiler gelir. Antalya olarak yurtdışında turizm fuarlarına giderken, her yıl yeni bir ortak temayla, yeni bir sloganla daha güçlü şekilde gitmeliyiz” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen önceki dönem ATSO Yönetim Kurulu Başkanı ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, ATSO’nun 136. Kuruluş yıldönümünü kutladı.

ATSO’da görev yapan meclis eski başkanları Feyyaz Dolunay Tanır ve Orhan Tolunay ile Yönetim Kurulu eski başkanları Kemal Özgen ve Tunay Altınpınar birer konuşma yaparak ATSO ile ilgili anılarını paylaştı.

Törende ATSO’da 10 yıl hizmet etmiş Meclis Üyeleri, Yeliz Gül Ege ve Ramazan Atılgan, ATSO’ya gerçek kişi olarak kayıtlı en eski faal üyeler; Ömer Faruk Berberoğlu, Nuri Deniz, Hüseyin Adıgüzel (adına kızı Elif Adıgüzel) ile ATSO’nun tüzel kişi olarak kayıtlı en eski faal üyeleri; Gaye Oto Ticaret Kollektif Şirketi-Feyzi Helvacı ve Ortağı, Ercan Muzaffer Bayar ve Ortakları Bayar Tuğla Fabrikası Taşımacılık Kollektif Şirketi (adına Ercan Muzaffer Bayar) ve Çallıoğlu Prefabrik Yapı ve Ticaret Anonim Şirketi (adına İlkay Çiftçi) birer plaket verildi.

Katılımcılara daha sonra geleneksel olarak Antalya pidesi, Antalya piyazı ve tulumba tatlısı ikram edildi.