Yaşar ANTER/ BODRUM,(Muğla),() - BODRUM'dan 18'i iki metrelik lastik botla, diğerleri ise satın aldıkları 18 metrelik günü birlik tur tekmesiyle olmak üzere yasa dışı yollardan Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'na geçen toplam 108 Suriyeli kaçak, büyük sevinç yaşadı. Burada kendilerini bekleyen yakınlarına sarılarak mutluluklarını paylaşan kaçaklardan bazıları gözyaşların tutamadı.
Bodrum'dan son zamanlarda Yunan adalarına yasa dışı yollardan geçen kaçakların sayısında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Günde ortalama 350 ile 400 kişi umuda yolculuğa çıkıyor. Bu yolculukta konfor ve güvenliği ise ceplerindeki para belirliyor. Parası olanlar teknelerle, olmayanlar ise lastik botlarla umudun peşinden denize açılıyor. Öyleki artık kaçaklar, bu yolculuklar için tekne bile satın alıyor.
2 METRELİK BOTA 18 KİŞİ BİNDİLER
Gümbet Mahallesi, İnceburu Mevkisi'nden, bu sabah aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu Suriyeli 18 kaçak, Yunanistan'ın İstanköy Adası'na geçmek üzere 2 metrelik lastik botla denize açıldı. Denize açılmalarından bir süre sonra botun motorunun arızalanması üzerine zor anlar yaşayan kaçaklar, 3 saat boyunca kürek çekerek İstanköy'e ulaştı. Adadaki Kumburnu Plajı'nda denize giren yabancı uyruklu turistlerin şaşkın bakışları arasında karaya ayak basan kaçakların yüzlerindeki korku dolu ifade yerini sevince bıraktı. Kaçaklardan bazıları sevinç gözyaşları döktü.
Adaya ayak basan Suriyeli kaçaklardan 45 yaşındaki Muzani Karyani, botlarının üç kez batma tehlikesi atlattığını belirtip, "Herkes ağlıyor, çocuklar bağırıyordu. Soğukkanlı biçimde kürek çekmeye devam ettik. Bir yandan da çocukları sakinleştirmeye çalışıyorduk. Sonunda karaya ulaştık. Hala buna inanamıyoruz. Yeni bir yaşam bizleri bekliyor" dedi.
18 METRELİK YAT SATIN ALDILAR
Suriyeli 90 kaçakta Bodrum Limanı'ndan satın aldıkları önceleri Bodrum ve Marmaris'te günlük 400 Euro'ya kiralanan 18 metrelik 'Baranta' isimli günübirlik tur teknesiyle İstanköy Adası'na geçmeyi başardı.

FOTOĞRAFLI