Türkiye Hahambaşılığı Vakfı ve Türk Musevi Cemaati Vakfı, Edirne’de il protokolüne iftar verdi. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, “Türkiye Musevileri bizim vazgeçilmez dostlarımızdır” dedi.
Edirne Ekmekçizade Kervansarayı’nda düzenlenen iftar yemeğine, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva, Türk Musevi Cemaati Vakfı Başkanı İshak İbrahimzadeh, Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Bulgar Sveti Georgi Kilisesi Papazı Alexander Çıkrık ve il protokolü ile çok sayıda basın mensubu katıldı.
Açılış konuşmaları öncesi iftar programına gelemeyen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın göndermiş olduğu telgraf okundu.
Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva, iftar yemeği sonrası yaptığı konuşmasında, “Bu ayın sonunda ulaşacağımız Ramazan Bayramı, İslam camiasına, ülkemize ve dünyamıza yepyeni ufuklar bağışlasın, karşılıklı anlayış, sevgi ve kardeşlik duyguları hepimize yön versin, yol göstersin” ifadelerini kullandı.
İBRAHİMZADEH: “ÖN YARGILARI KIRMANIN YOLLARINI AÇAN EDİRNE’YE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Türk Musevi Cemaati Vakfı Başkanı İshak İbrahimzadeh de Edirne Büyük Sinagogu’nun açılışının ardından 3 ay sonra tekrar bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Nefreti, ayrımcılığı sınırlarımızın dışına atabiliriz diyorum ve buna inanmak istiyorum. Bu yolda ilk olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ve hepimizin ön yargılarını kırmanın yollarını açan sevgili Edirne, sizlere teşekkür ediyorum” dedi.
GÜRKAN: “EVİNİZE TEKRAR HOŞ GELDİNİZ”
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise Edirne Büyük Sinagogu’nu ayağa kaldıran Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne teşekkürlerini ileterek, “Hem Edirne halkının temsilcisi olarak hem de bir Edirneli olarak kendilerine şükranlarımı sunuyorum, çok sağ olun” diye konuştu. Gürkan, Edirne Büyük Sinagogu’nun yeniden açılması ile birlikte ibadet ve ziyaretleri için kente gelen Musevilere atfen, “Meğer siz gittikten sonra bizim bir yanımız hep eksik kalmış. Ve döndünüz ya, şimdi sol yanımız daha güçlü, evinize tekrar hoş geldiniz” ifadelerini kullandı.
ERTEM: “SOFRANIZI, SOFRAMIZ YAPTINIZ”
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem de “Bu topraklar hepimizin. Biz burada büyüdük, buralarda kardeş olduk ve buralarda yaşayacağız. Başka bir toprağımız yok. Sofranızı, soframız yaptınız hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
VALİ ŞAHİN: “TÜRKİYE MUSEVİLERİ BİZİM VAZGEÇİLMEZ DOSTLARIMIZDIR”
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, “Türkiye Musevileri bizim vazgeçilmez dostlarımızdır” diyerek, şunları kaydetti:
“Türkiye Musevileriyle bu güne kadar ne Osmanlı döneminde ne de Türkiye Cumhuriyeti döneminde öyle büyük bir sorun kesinlikle yaşanmamıştır. Hep biz dost olmuşuzdur. Bizim dostluğumuz, demir kırılır, çiçekler solar ama bizim dostluğumuz ne kırılır ve ne de solar. Edirne’de ebediyen devam eden bir dostluktur.”
Açılış konuşmalarının ardından tarihi Selimiye Camii Baş İmam-hatibi Taner Alat ve Türk Musevi Cemaati Vakfı Duahanı Hazan Nesim Beruhiel birlikte iftar duası yaptırdı.