DEVLET eski Bakanlarından Kürşad Tüzmen, Kocaeli Sanayi Odası'nın aylık Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Sene 2009'da burada biz ticaretten, dış ticaretten bahsediyorduk. Sene 2015 biz siyasetten bahsediyoruz sadece. Ticaretin önüne siyaset geçti. Dış politikada bunu görüyorum. Bizim işimiz mal ihraç etmek, hizmet ihracat etmektir. Bizim işimiz rejim ihraç etmek değildir, kaldı ki demokrasi ihracat etmek hiç değildir" dedi.
Kocaeli Sanayi Odası Konferans Salonu'nda yapılan meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak Eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlar Şube Müdürü Mücahit Keskin katıldı. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da sanayici ve işadamlarına ihracata yönelik açıklamalarda bulundu.
'TİCARETİN ÖNÜNE SİYASET GEÇTİ'
Konuşmasında ticaretin önüne siyasetin geçtiğini söyleyen eski bakan Kürşad Tüzmen, "2009 senesinde buraya geldiğimde buradaki kürsüden bangır bangır biz komşu ve çevre ülkelerle dış ticaret stratejisini geliştirdiğimiz, en az yüzde 200, yüzde 4 bin ihracat artışı sağladığımızı söylüyorduk" diyerek şöyle devam etti:
"Bütün komşu ülkelerin devlet başkanlarını çok iyi bir şekilde ağırlayabilen onlara gidebilen ve gittiğimizde 30-40 anlaşma yapabilen çalışmalar yapan bir bakan olarak beni görüyordunuz. 2009 yılındaki arkadaş burada ticaretten bahsediyordu size. Ticaret yapacağız diyorduk. Şimdi çıkan arkadaşlar siyaset anlatıyorlar. Aradaki fark bu. Sene 2009 biz ticaretten dış ticaretten bahsediyorduk. Sene 2015 biz siyasetten bahsediyoruz sadece. Ticaretin önüne siyaset geçti. Dış politikada bunu görüyorum. Bizim işimiz mal ihraç etmek, hizmet ihracat etmektir. " 
'ESAS İŞİMİZ REKABETÇİLİK'
Esas işin rekabetçilik olduğunu söyleyen Tüzmen, "Bizim çekmeye çalıştığımız sanayi yatırımıydı. Bizim esas işimiz rekabetçiliktir. İnovasyon ve verimliliktir. Rekabet edebilme yeteneğimizde eksiklikler görüyoruz. Eskiden iyiydi. Biz standartları yüksek noktalara getirmeye çalışıyorduk. Kamu, özel sektörde çalışanların standartlarını iyi noktaya getirmeye çalışıyorduk. Dünyanın çeşitli ülkelerinde bunları görüyoruz. İş gücü ve sermaye bileşenleri yanına iç ve dış talebi oluşturucak faktörleri yerine koymamız lazım. Biz iç talebe döndük. Dış talep iyi değil. Dış talebi yaratan dış politikadır. Dışarda bazı sıkıntılar vardır ama siz komşu ülkelerle iyi haldeyken simdi sıkıntılı hale geliyoruz. Oturup incelemek lazım. Biz siyaset konuşmamalıyız, siyaset konuşacak seviyede değiliz. Kişi başı 10 bin dolar gelirle bu iş olmaz. Bazı endüstrilerin yeşermesi için o hammedelerin bizde olması gerekmiyor" dedi. 
'OTOMOBİL İMAL ETMEK ÇOK ZOR BİR İŞTİR'
Bir gazetecinin yerli otomobil konusundaki tartışmaları sorusu üzerine açıklama yapan Tüzmen, "Ben de Türkiye'nin ilk spor elektrikli otomobilini yaptım zamanında. Bu iş kolay bir iş değil. O yüzden hangi aşamalardan geçilmesi gerektiğini ben çok iyi biliyorum. Kolay değildir. Her çıkan şey eleştirilir. Mutlaka arkasında büyük bir emek vardır. Şimdi herkes detayları bilmediği için ortada laflar uçuşuyor. Kimisi kopya, öbürü başka bir yerden geldi diyor. İnanın bir otomobil imal etmek çok zor bir iştir. Kolay bir iş değil. Ben yapanlara başarılar diliyorum. Sizler de izleyin, bakın, detayları görün ondan sonra eleştirileri getirin" dedi.
'İHRACATIMIZ OTOMOTİV HARİÇ GERİLEDİ'
Kocaeli dış ticaret rakamları da gerilemeye devam ettiğini söyleyen Oda Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise "Gümrüklerden aldığımız verilere göre Eylül ayında ihracatımız 1,4 milyar dolar ile geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,8 ve ithalatımız 3,2 milyar dolar ile yüzde 25,4 azaldı. İhracatımız otomotiv sanayi hariç hemen hemen tüm mal gruplarında geriledi. İlimizin toplam ihracatının yaklaşık yarısını gerçekleştirdiği otomotiv sektöründe ihracatın yüzde 12 düzeyinde artmasını sevindirici buluyoruz. Tabi bu artışın tüm sektörlere yayılmasını arzuluyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAF