Medicana Sivas Hastanesi Diş Hekimi Hüseyin Ceylan, her öğünden sonra çocuklara peynir yedirilmesinin diş çürüklerinin önüne geçilebileceğini söyledi.

Çocukların her öğün sonrası diş çürüklerine karşı peynir yedirilmesi gerektiğini belirten Ceylan, "Özellikle çocuklara her öğünden sonra peynir yedirilmelidir. Bu uygulama ile diş çürükleri önemli ölçüde azaltılabilir. Karbonhidrat ağırlıklı beslenmek dişleri çürüten bakteriler için çok uygun bir ortam oluşturur, asitli içeceklere uzun süre maruz kalma diş minelerinde zayıflamaya neden olur. Bu besinleri tükettikten yaklaşık 40 dakika sonra dişler fırçalanarak bu besinlerin kalıntıları uzaklaştırılmalıdır" dedi.

Karbonhidrat ağırlıklı gıdalardan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Ceylan, "Abur cubur diye adlandırabileceğimiz karbonhidrat ağırlıklı gıdaları tüketmekten kaçınmalı çay, kahve, sigara alışkanlıklarımızı minimuma indirmeliyiz. Dişlerin en az günde 2 kez diş hekiminin anlatacağı şekilde fırçalanması hem diş renklenmelerini azaltacaktır hem de diş çürüklerinin oluşumunu önemli ölçüde azaltacaktır" diye konuştu.

Düzensiz fırçalamaya bağlı olarak çürüklerin ve diş taşlarının oluşabileceğini belirten Ceylan, "Diş fırçalamama, düzensiz yanlış fırçalamaya bağlı olarak diş taşları ve çürükler oluşabilmektedir. Ağız hijyeni konusunda diş hekiminden bilgi almalı ve bu doğrultuda ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Ağız ve dişlerine yeterli ilgiyi gösteren hastalarda çürük ve diş taşı oranı önemli ölçüde azalmıştır. Diş taşlarının varlığı diş etlerinde şişme, kanama gibi problemlere yol açar. Dişi ağızda tutan dokular bu durumdan zarar görür. Uzun vadede dişlerin ağızda kalabilmesi ağızdaki diş taşı oluşumunun önlenebilmesiyle ilişkilidir" şeklinde konuştu.