Türkiye’nin 6 milyon tonu aşan mısır üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini karşılayan Adana’da Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), mısır alımına bugün başladı.

Turfanda sebze ve meyvenin yanı sıra hububatta da ülkenin önde gelen üretim merkezleri arasında ilk sıralarda yer alan Adana’da mısır hasadına yer yer başlandı. Türkiye’de yılın ilk mısır hasadının gerçekleştirildiği kentte, TMO da mısır alımına 7 Ağustos Pazartesi itibariyle start verdi.

14 rutubet için bir hafta daha gerekiyor

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Türkiye’de ilk mısır hasadının Adana’da, Akdeniz kıyılarından başlayıp, iç kesimlere doğru devam ettiğini söyledi.

Mısır biçiminin kıyı kesimlerde yavaş yavaş başladığını ifade eden Doğan, “Ancak henüz 14 rutubetle biçilen mısır oluşmadı. Bunun için bir hafta daha beklemek gerekiyor. Tabii şu anda acil ihtiyacı olan çiftçilerimiz mısırını biçmekte. Mısırın değerinde alıcı bulabilmesi için 14 rutubette biçilmesi gerekiyor. Mısır hasadı, inşallah önümüzdeki hafta hızlanacaktır” dedi.

“Çiftçinin içi rahat olsun”

Mehmet Akın Doğan, fiyat belirsizliğinin çiftçinin kafasını karıştırdığını, ancak TMO’nun alım için hazır beklemesinin sevindirici olduğunu belirterek, “TMO ile sürekli irtibat halindeyiz. Ofis, 150 bin tonluk mevcut deposu, 130 bin tonluk lisanslı depolar ve ayrıca 200 bin tonluk kiralanabilir depo kapasitesiyle hazır bekliyor. TMO’nun depoları şu anda boş, stokta hiç mısır yok. Ayrıca, Adana’daki mısır işleyen fabrikalar da günlük yaklaşık 5 bin ton mısır işliyor. Çiftçimizin içi rahat olsun. Çiftçimizin tüm mısırları alınacak. Çiftçimiz elde kalacak diye mısırını erken biçip sıkıntıya girmesin. Hasat süresince kötü niyetli, fiyatları manipüle edenlerin oyununa gelmesinler” diye konuştu.

Doğan, mısır alım sezonunu Pazartesi günü itibarı ile başlatan TMO’nun, fiyat açıklanıncaya kadar sadece 14 rutubetle hasat edilen ürünlerin alımını yapacağını dile getirerek, lisanslı depoların ise 14-16 rutubet arasında ürünleri aldığını, 14 rutubetin üzerinde kesinti yapıldığını kaydetti. Doğan, şöyle devam etti:

“TMO, fiyat açıklanmadığından taahütnameli ve emanete mısır alıyor. Üreticilerin ürünlerini TMO’ya teslim etmeden önce randevu almaları gerekiyor. Lisanslı depolarda ise randevu gerekmiyor. TMO ÇKS’de kayıtlı ürünlerin alımını yaparken, lisanslı depolarda ÇKS de aranmıyor.”

“İthalatla enflasyon inmez”

Hububatta ithalat vergi oranlarının düşürülmesinin üreticiler arasında büyük bir algı oluşturduğunun da altını çizen Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Hasat devam ederken çıkartılan kararnameler çiftçiyi sıkıntıya soktu. İthalatla enflasyon inmiyor, inmez. İthalat arttıkça, çiftçi ürününü ucuza satmak zorunda kaldıkça üretimden çekiliyor. Üretim azaldığı için fiyat yükseliyor. İthalata daha fazla gereksinim duyuluyor. İthalatla enflasyonu düşürmeye çalışmak yerine üretimi artırmak gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Milli üretim desteklenmeli”

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, ithalat yerine milli üretimin desteklenmesi gerektiğine işaret ederek, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan gibi biz de Milli Tarım Politikasını önemsiyoruz. Her şeyimizin milli olmasını istiyoruz. Nasıl ki uçağımız, helikopterimiz milli olsun diyorsak, tarımın da tamamen milli olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.