Türk Toraks Derneği üyesi ve GARD Türkiye Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu, Türkiye’de yapılan araştırmalara göre her 3 astım hastasının birindeki astımın fazla kilolardan kaynaklandığını söyledi.
Sağlık Bakanlığı, Türk Toraks Derneği ve Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği ile işbirliği içinde Dünya Sağlık Örgütü’nce kurulan Global Alliance Against Respiratory Diseases (GARD) Türkiye Projesi çatısı altında Dünya Astım Günü’nde hastalık hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla basın toplantısı düzenlendi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Cem’i Demiroğlu Oditoryumu’nda gerçekleştirilen toplantıda, hastalıkla mücadele ve hastalığın nasıl kontrol altına alınabileceği ele alındı. Dünya Astım Günü dolayısıyla gerçekleşen toplantıya GARD Türkiye Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sema Umut, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Çakır, TTD İstanbul Şubesi Yürütme Kurulu Sekreteri Doç. Dr. Gülcihan Zehra Özkan’ın yanı sıra astım hastaları ve hasta yakınları da katıldı.
Astım hastalığının hava yollarının müzmin bir iltihabı olduğunu dile getiren GARD Türkiye Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu, “Astım hastalarımızda oluşan iltihap nedeniyle hastalarımızın öksürük, hırıltı, göğüste baskı hissi gibi yakınmaları oluyor. Bu yakınmaların zaman içinde ağırlığı ve sıklığı değişiyor. Hastalarımıza bu yakınmalar sonucunda ilaçlarını veriyoruz, geçebiliyor ama tetikleyen etkenlerle tekrar başlayabiliyor. Bu nedenle astım müzmin bir hastalık. Astım hastalığını tetikleyen faktörler oluyor. Alerjenler, polenler, hamam böceği, küf mantarları gibi etkenler astım hastalığını tetikliyor. Bunların yanı sıra günümüzde astımı tetikleyen en büyük nedenlerden birisi de obezitedir. Özellikle astım hastalarına baktığımız da Türkiye’de yeni yaptığımız bir araştırmada yüzde 33 gibi bir oranda hastalarımızın obez olduğunu görüyoruz. Fazla kilolu hastalarımızın zayıflamasıyla astım düzelebilecekken bunu başarmak, hastalarımızı zayıflatmak da çok zor oluyor” dedi.
“HASTALIK KONTROL ALTINA ALINABİLİR”
Astım hastalarının kesinlikle sigara kullanmaması gerektiğini belirten Gemicioğlu, “İlk gelen hastalarımızda sigara içme oranlarının yükseldiği gözlemleniyor. Son yaptığımız araştırmaya göre yüzde 27 gibi bir oranda sigara içen hastalarla karşılaşıyoruz. Sigara hastalığı tetikleyen ciddi bir etken. Astım hastalarının sigara kullanmaması gerekiyor. Bunun dışında hastalarımız eczaneden antibiyotik ilaçlar alıyor fakat bu ilaçların alınırken astım hastalarının, hastalığı belirtmeleri gerekiyor, astım hastalığı belirtilmeden alınan ilaçlar hastalığı tetikleyebiliyor. Bazı meslekler astımı tetikleyebilir, hastalarımızın bu mesleklerden uzak durmaları gerekiyor. Viral enfeksiyonlar, çeşitli kokular, evde kullanılan kokulu ürünler hastalığı tetikliyor; hastalarımızın bu etkenlerden uzak durmaları gerekiyor. Astım hastalığında bu etkenlerden kaçınmak tek başına etkili olmayabilir. Bu nedenle astım tedavisinde kullandığımız ayrıca ilaçlar var, bu ilaçları hastalar doğru bir şekilde kullanmalıdır. Astım hastalarının doktor kontrolünde olması gerekiyor. Doğru tedavi yöntemleriyle hastalar yaşam kalitelerini yükseltebilirler, hastalığı kontrol altına alabilirler” diye konuştu.