ÇANAKKALE'nin Bayramiç İlçesi sınırları içinde kalan Kazdağları'nın kuzey yamaçlarındaki Çırpılar Köyü'nün verimli arazilerinde, 5 ay önce İsmail Tezcan (35) tarafından dikilen Kinoa bitkisinin hasadına başlandı. Olumlu sonuç alınan ürünün hasadını birçok ilden gelen çiftçiler ilgiyle izledi.
Bayramiç İlçesi'ne 30 kilometre uzaklıkta bulunan Çırpılar Köyü'nde yaşayan çiftçi İsmail Tezcan (35), 2 yıl önce internette Birleşmiş Milletler'in 2013'ü Kinoa yılı ilan ettiğini okuyunca merak edip, bu bitki hakkında bilgi toplamaya başladı. Besin deposu olduğunu öğrendiği bitkiyi, geçen yıl çok az miktarda deneme amaçlı elma bahçelerinin arasına dikti. Olumlu sonuç alınca bu sene 200 dönümlük tarlasına Kinoa dikti ve ürünün hasadına başladı. Hasadın yapılacağını öğrenen 30 civarında çiftçi de çeşitli illerden Çırpılar Köyü'ne gelerek Kinoa bitkisinin hasadını ilgiyle izledi.
Protein değeri yüksek ola Kinoa'nın 1 kilosunun 10 kilo ete eşdeğer ve dünyayı açlıktan kurtaracak bir bitki olduğunu ifade eden Tezcan, "Hasada başladık. Çok iyi ürün alıyoruz. İnternetten NASA'da bu gıdayı astronotların yanına gıda olarak aldığını da öğrendim. Birçok hastalığa da iyi geliyormuş. Diğer çiftçi arkadaşların da dikmesini tavsiye ediyorum" dedi.
Çiftçi İsmail Tezcan, 200 dönümlük dikili alandan 2 ton Kinoa bitkisi elde etti. Tezcan, elde ettiği ürünü İstanbul'da pazarlayacak. 

FOTOĞRAFLI