1-SINIRSIZ DEĞİL


Paranın sonsuz olmadığını, bir sınırı olduğunu öğretmek için en iyi eğitim yolu harçlıktır. Harçlığının bittiğini gören çocuk, ailesinde paranın sınırı olduğunu anlar.

2-PARA KAZANILIR

Her sabah kalkıp işe gitme nedeninizin para kazanmak olduğunu anlatın. Hayatınızı sürdürmek, ona istediği şeyleri alabilmek, ona harçlığını verebilmek için çalışmanız gerektiğini anlatın. Benimkiler yazın manav ve kuaförde çalışıyor.

3-HER ŞEYİN BEDELİ VARDIR

Alışverişe çocuğunuzu da götürün. Bakkalda, manavda parayı uzatsın, üstünü alsın. Eve gidince aldıklarınızı yazın. Ne kadar harcadığınızı öğrensin.

4-KELİMELER ÖNEMLİDİR

Birikim, harcama, tasarruf, banka, bütçe, yatırım... Bu kelimelerin anlamını ve nasıl kullanıldıklarını öğrendikçe finansal konuları kavrama becerisi de o kadar çok olur.

5-KONUŞUN

Örneğin ev kredisi ödüyorsanız, ev almak için bankaya borçlandığınızı ve her ay kazandığınız paradan bunun taksitlerini ödediğinizi anlatın.

6-UYGUN DEĞİL

Arkadaşlarının sahip olduğu veya olamadığı şeylerle kıyaslama yapmaması gerektiğini öğretin. Her ailenin, parası olsa bile uygunluk değerleri farklıdır.

7-TASARRUF

Tasarrufun istediği şeylerden vazgeçmek demek olmadığını anlatın. Elektrik, su tasarrufuyla faturalarda düşüş olursa, aradaki farkı ona verin.

8-ÖNCELİKLER

Çocuk bir şey istediğinde bir diğerinden vazgeçebilmeyi öğrenmeli. Böylece öncelik sıralamasını da kafasından yapmaya başlar. “Simit mi istersin dondurma mı?” diye sorabilirsiniz.

9-HER ŞEYE SAHİP OLAMAZSIN

Ona her şeye (aynı anda) sahip olamayacağını öğretin. Yoksa büyüdüğünde mutsuz ve hiçbir şeyden tatmin olmayan bir insan olur.





Posta