Mersin’i festival heyecanı sardı. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, bu yıl 28 Nisan-24 Mayıs 2015 tarihleri arasında 14. kez sanatseverlerle buluşacak. Festivale Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’ndan dünyanın bir numaralı keman virtüözü Paganini’ye, Le Div4s topluluğundan İbrahim Yazıcı’ya, dünya bale yıldızlarından Kubat’a kadar dünyadan ve Türkiye’den yıldız yağacak.
14. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, bu yıl da dünyaca ünlü sanatçı ve topluluklara ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Dünyadan ve Türkiye’den çok sayıda yıldızı ücretli ve ücretsiz etkinliklerle 1 ay boyunca sanatseverlerle buluşturacak festivalin tanıtım toplantısı bugün yapıldı. Festival Yürütme Kurulu üyelerinin festival ofisinde gerçekleştirdiği toplantıya Mersin Uluslararası Müzik Festivali Yürütme Kurulu Başkanı Selma Yağcı, Şef İbrahim Yazıcı ve Yürütme Kurulu üyeleri ile festivale destek veren kurumların temsilcileri katıldı. Festival Yürütme Kurulu Başkanı Yağcı, 14 yıl önce birlikte yola çıktıklarını, festivalin başarı ve tanınım çıtasını yükselterek bugünlere geldiklerini söyledi. 2007 yılında Avrupa Festivaller Birliği’ne (EFA) girmeyi başardıklarını anımsatan Yağcı, “O zaman dünyanın gözü üstümüze çevrildi. Avrupa Birliği’ne henüz giremedik ama EFA’ya girebildik, bu çok güzel bir başarıdır. Bu kent ve burada yaşayan hepimiz fazlasıyla bu çalışmaları hak ediyor. EFA’nın içerisinde yaklaşık 60 devlet bulunuyor. Onların da artık gözü hep üzerimizde. Dolayısıyla biz sizlerle birlikte her sene daha güzel fotoğraflar vermek durumundayız, yalnız kentimiz için değil, ülkemiz için” dedi.
Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nin evrensel bir müzik festivali olduğunu belirten Yağcı, “Kendimizi daha fazla geliştirebilmemiz, daha evrensel yapabilmemiz için öyle olmak zorunda. Herkes klasik müzik sevmek zorunda değil. Bunu biz de biliyoruz. Dolayısıyla mümkün mertebe yaptığımız her etkinliğin içinde belli bir yüzde dahilinde yerel etkinlikler de sunuyoruz. Halkımızı güldürerek, şaşırtarak şov yapan gruplara klasik müzik etkinlikleri yaptırıyoruz. Bu yıl da bayılacağınız bir festival programı hazırladık. Yaklaşık 6 aydır ciddi anlamda çalışıyoruz. Bunu kentteki kurumlar, belediyelerimiz ve sponsorlarımızla birlikte yapıyoruz” diye konuştu.
Yağcı, Türkiye’de en önemli festivallerden biri olduklarını vurgulayarak, “Dünyanın en güzel etkinliğini de yapsanız, eğer katılım sağlayamazsanız başarıya ulaşamazsınız. Biz, dünyanın en güzel etkinliklerinden birini yapıyoruz, inanın” diyerek, katılım sağlanmasında kendilerine bugüne kadar destek veren basın mensuplarının desteğinin sürmesini istedi. Yağcı, bu yılki festivalin hazırlanmasında emeği geçen tüm destekçilere ve sponsorlara da teşekkür etti.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı ve Festival Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Aşkın Günay ise, bu yılki festivali Sanat Yönetmeni Erdoğan Şanal ile birlikte herkesin görüşlerini alarak hazırladıklarını kaydetti. Bu yıl geçtiğimiz yıllardan daha dinamik ve katılımcı bir hazırlık içinde olduklarının altını çizen Günay, festivalin edinilen tecrübeyle geçen yıllara göre daha farklı ve güzel olacağını ifade etti.
Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Delibaş, festivalin Mersin’i evrensel müzik aracılığıyla çok iyi tanıttığına vurgu yaparak, festivali 12 ay gündemde tutmayı hedeflediklerini dile getirdi.
“ÇOK RENKLİ BİR PROGRAM HAZIRLADIK”
Festivalin Sanat Danışmanı Orkestra Şefi İbrahim Yazıcı da 14 yıl önce açılış konserini yapma şansına eriştiği festivalde bu yıl da açılış konseriyle sanatseverlerle buluşacağını söyledi. Klasik müzik ya da popüler müzik diye bir şey olmadığını, ya iyi müzik ya da kötü müzik olduğunu belirten Yazıcı, “Kötü klasik müzikle karşılaştığımız gibi halkın nabzını tutan, kaliteden ödün vermeyen popüler müzikle de karşılaşıyor. Bu festival programında bu iyi örneklerin bileşimini bulma şansımız olacak. Çok renkli, bazen sadece klasik müzik gibi gördüğünüz ama hiç klasik müzikten anlamayacak insanları da cezbedecek kadar renkli programlarla karşılaşacaksınız” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Sanat Yönetmeni Erdoğan Şanal, yaklaşık 1 ay sürecek festivalin programını aktardı. Dünyadan ve Türkiye’den birçok ünlü sanatçıyı ve orkestrayı ağırlayacak olan festival, 28 Nisan’daki Beste Yarışması’nın ardından 30 Nisan’da Fazıl Say’ın eseri "İstanbul Senfonisi"nin şef İbrahim Yazıcı’nın yönetimiyle bu yıl kurulan Mersin Festival Orkestrası tarafından seslendirileceği açılış konseriyle başlayacak. Konserlerde kiliselerin de kullanılacağı festivalde Die Wiener Strauss Company, Paganini, Uzakdoğu’dan Anadolu’ya Esintiler, Le Div4s, Dünyanın Yerel Müziği, Bahar Göksu, Dünya Bale Yıldızları, Evrensele Klasik Türk Müziğinden Seçmeler, şef Adriana Kucerova, Bülent Bezdüz ile yerel ücretsiz etkinliklerde Hakan Aysev ve Kubat sanatseverlerle buluşacak. Festivalin kapanışı ise 24 Mayıs’ta şef Selman Ada yönetiminde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın konseri ile gerçekleşecek.