GİRESUN (AA) - Giresun Ticaret Borsası Başkanı Temel Yanıkoğlu, "Bugün iç fındığın fiyatı tezgahlarda halen 100 lira seviyelerinde. 25-30 liraya mal edilen iç fındığın fiyatı, yüksek kar sağlamak isteyen bazı perakendeciler nedeniyle düşmüyor" dedi.

Yanıkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mart 2014'de yaşanan zirai donun, fındık rekoltesinde ciddi hasara yol açtığını anımsattı. 

Geçen yılın mart ayına kadar 30-40 lirada seyreden iç fındık fiyatının, zirai dona bağlı olarak hızla artış gösterdiğini ifade eden Yanıkoğlu, kuruyemişçiler ve tezgahlarda iç fındığın etiket fiyatının 100 liraya kadar çıktığını belirtti.

Yanıkoğlu, 2015 ürünü fındık rekoltesinin bu sene çok yüksek olduğunu savunarak, "Buna bağlı olarak geçtiğimiz yıl 22 liraya kadar çıkan kabuklu fındık fiyatı, bugün 11 liraya kadar geriledi. Kabuklu fındık fiyatında yüzde 100 gerileme var. Kabukluda yaşanan düşüşün iç fındığa da yansıması gerekiyor. Etiket rakamlarına baktığımızda ise tam tersi bir durum söz konusu. Kabuklu fiyatı düşüyor ancak iç fındıkta yüksek rakamlar mevcut. Halen tezgahlarda 90-100 liraya satılan iç fındık olduğu yönünde haberler alıyoruz" diye konuştu.

Bugün kuruyemişçiler ve tezgahlarda iç fındık fiyatının 40-50 lira arasında olması gerektiğini dile getiren Yanıkoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2014 ürünü fındık fiyatının yüksek oluşu nedeniyle iç fındığın maliyeti 50 liranın üzerindeydi. Oysa bu sene yüksek rekolte nedeniyle fiyatlar yüzde 50 gerilediğinden iç fındığın fabrika çıkışı 25 lira. KDV ve diğer girdileri eklediğinde perakendecilere 1 kilogram iç fındığın maliyeti 30 lira. Makul kar marjını da koyduğumuzda iç fındığın normal fiyatı 40-50 lira arasında olmalı. Bugün iç fındığın fiyatı tezgahlarda halen 100 lira seviyelerinde. 25-30 liraya mal edilen iç fındığın fiyatı, yüksek kar sağlamak isteyen bazı perakendeciler nedeniyle düşmüyor."

- "İlgililer gerekli önlemleri almalı"

Yanıkoğlu, iç fındık fiyatının mutlaka aşağıya çekilmesi için ilgililerin gerekli önlemleri almaları gerektiğini belirterek, "Yüksek fiyat iç tüketimimize de çok ciddi zarar veriyor. İnsanlar artık fındık yiyemez hale geldi. İç tüketim ciddi derecede zarar görmekte. Mutlaka etiketlere müdahale edilmeli. Geçmişte fiyatı çok yükselen bazı tarım ürünlerinin etiket rakamlarını indirmek için ilgililer bazı tedbirler almıştı. Böylelikle rakamların düşmesi sağlanmıştı. Biz de ilgililerden iç fındık fiyatı için destek istiyoruz. Mutlaka etiket fiyatına müdahale edilmeli ve iç fındık fiyatının aşağıya çekilmesini sağlayacak tedbirler alınmalı" ifadelerini kullandı.

Temel Yanıkoğlu, Giresun'daki mağazalarda 2015 ürünü iç fındığın fiyatının 40-50 liradan satıldığını kaydetti.