Diyanet, alışveriş yapanlara verilen çekiliş kuponundan çıkan hediyeler için “Helal” dedi. Diyanet fetvasına göre erkekte küpe de ‘mekruh’.

Diyanet İşleri Başkanlığı, kuruma vatandaşlarca sorulan soruları yanıtladı. Yayınlanan fetvalarda şu ayrıntılar var:

- Market ve mağazalarda alışveriş karşılığı verilen çekiliş kuponuna çıkan hediye helal midir?

“Taraflardan birinin kazanıp diğerinin kaybettiği bütün şans oyunları kumardır. Sadece kazananın kârlı çıktığı, kaybedenin ise zarara uğramadığı uygulamalar ise kumar niteliğinde değildir. Buna göre, marketlerde ve mağazalarda işyeri sahiplerinin alışveriş yapan müşterilerine verdikleri çekiliş kuponuna hediye çıkması durumunda, müşterilerin çıkan hediyeleri almalarında bir sakınca yoktur. Çünkü müşterilerden birinin kazanması halinde diğerleri bir şey kaybetmemektedir. Ancak, çekilişe katılmak için ayrıca bir ücret ödenmesi halinde yatırılan para üzerinden şans yolu ile kazanç elde etme durumu söz konusu olacağından yapılan çekiliş işlemi kumar olur.”

Muskadan medet umma

- Muska kullanmak dinen caiz midir?

“Muska, hastalık, göz değmesi, afetten korunmak için yazılan ve insanların üzerlerine astıkları bir materyaldir. Korkudan, nazardan korunmak, bazı hastalıklardan şifa bulmak için dua etmek Kuran-ı Kerim’den ayetler okumak, caizdir. Muskadan medet umma, onu koruyucu olarak algılama, Allah’tan beklenilecek şeylerin muskadan bekleme gibi olumsuzluklara sebep olacaksa muska kullanılması doğru değildir.”

Erkekler küpe takarsa ‘mekruh’

- Erkeğin küpe takması caiz mi?

“Peygamberimiz döneminden itibaren bugüne dek kadınlar süslenmek amacıyla küpe kullanmışlardır. Müslüman erkeklerin ise kadınlara has süs eşyalarını kullanmaktan uzak durmaları gerekir. İslam alimleri, erkeklerin küpe vb. kadınlara özgü takıları takmalarını harama yakın yani mekruh saymışlardır.”

İslam fıkıhında haram gibi kesin ve bağlayıcı olmamakla birlikte- yapılmaması istenen şeylere ‘mekruh’ deniliyor. Sözcük olarak ‘hoş görülmeyen, beğenilmeyen’ anlamına geliyor. 

acunn