Hakkari’nin Şemdinli ilçesinin Derecik beldesinden son dönemde yasa dışı yollardan Türkiye’ye giriş yapılması nedeniyle, bölgedeki güvenlik güçleri sınır hattında önlem aldı. Hakkâri bölgesindeki PKK’ya yönelik operasyonlar kapsamında son dönemde yabancı uyruklu terörist savaşçılar ile PKK’nın Suriye’deki kolu YPG/PDY üyeleri de geçiş yapmaya çalışırken yakalanmaya başlandı. 

Milliyet’in adlığı bilgiye göre, 28 Şubat’ta Şemdinli İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Türkiye’ye girmek amacıyla sınırı yasadışı biçimde geçerken bir kadın ve bir erkek şüpheliyi yakalayıp gözaltına aldı. 

YPG’den kaçtılar 

Suriye uyruklu oldukları anlaşılan Basel Majdin Sammo adlı erkek şüpheli ile Jewahir Majdin Sammo adlı kadın şüpheliyle ilgili detaylı inceleme yapıldı. İnceleme sonucu, iki şüphelinin kardeş oldukları ve PKK’nın Suriye’deki silahlı kolu olan YPG/PYD içinde silahlı faaliyet yürüttüğü belirlendi. 

Üzerlerinden Irak Kürdistanı sığınmacı kimliği çıkan ve seyahat belgesi almayı planlayan iki kardeşin, 2014 ve 2015’te Suriye’de YPG’liler tarfından kaçırılıp örgüte katıldıkları anlaşıldı. YPG içinde silahlı ve siyasi eğitim aldıkları belirlenen Sammo kardeşlerin, YPG içinde silahlı faaliyet gösterdikleri ortaya çıktı. İki kardeşin, YPG’den kaçtıkları ve Irak’ta yaşayan babalarının yanına geldikleri, Türkiye’ye geçtikten sonra öncelikle İstanbul’da yaşayan ablalarının yanına gitmeyi planladıkları öğrenildi. 
İki kardeşin, İstanbul’daki ablasının eşinin kendilerini Almanya’ya götüreceğini, sonra da beş kardeşlerinin yaşadığı İsviçre’ye gitmek istedikleri tespit edildi. Güvenlik birimlerinin kayıtlarından YPG’li oldukları anlaşılan Sammo kardeşler, emniyetteki işlemlerinin tamamlanması sonrasında çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.