Kişisel bakım ürünleri satan Dove markası öncülüğünde Britanya’da yürütülen bir çalışma, cep telefonlarından kendi fotoğraflarını (selfie) çekmek için gençlerin harcadığı zamanın, özgüvenlerini nasıl etkilediğini ortaya koyuyor.

İyi selfie 12 dakika da çekiliyor

İstatistikler bir genç kızın ‘en iyi selfie’yi çekmek için ortalama 12 dakika harcağını gösterirken, dış görünüşlerinden ötürü özgüvensiz hisseden kızların yeteri kadar beğeni alamadıklarında kendilerini daha da kötü hissettiklerini ortaya koyuyor.

Britanya’da bir milyondan fazla genç kız özgüven problemi yaşıyor. Peki, bu gerçekten de büyük bir problem mi? Daily Mail gazetesi, “beğeni peşinde kuşak olarak tanımlanan” gençlerle konuşmuş.

‘80 kişi beğenmezse silerim’

14 yaşında lise öğrencisi olan Annie “Eğer selfie çekmiyorsanız, popüler değilsinizdir” diyoriyor. Günde yaklaşık 10 selfie çektiğini ve 2’sini sosyal medyada paylaştığını söyleyen Annie, “Her şey beğeni almakla ilgili” diyor. Herkesin bir ‘selfieyüzü’ olduğunu savunan Annie, bu yüzün de tıpkı moda gibi değişkenlik gösterdiğini söyleyerek şöyle diyor:

“Selfie çekmek için neredeyse iki buçuk saat harcıyorum. Eğer beğeniler 75-80’den az olursa siliyorum. Bence bu utanç verici. Düşündüğünüz kadar beğenilmediğinizi görmek insana kendini kötü hissettiriyor. ”

‘Anoreksikyaya yakalandım’


Bir şirkette yönetici olarak çalışan 22 yaşındaki Emily ise okuldayken güzel kızların fotoğraflarına bakarak kıskandığını ve onlar gibi zayıf ve ince görünebilmek için diyet yapmaya başladığını aktarıyor. Lise sonda anoreksiyaya yakalandığını söyleyen Emily, “Okuldayken sevimli ‘selfie’ler koyardık. Popüler kızların fotoğrafları daha fazla beğeni alırdı. Kıskanırdım. Ne kadar harika olduklarını düşünürdüm. Normalde birini kıskanıyorsanız ondan uzak durursunuz. Ancak sosyal medyada pek böyle işlemiyor. Kıskandığınız kişiyi idol haline getiriyor ve kendinizden nefret etmeye başlıyorsunuz” diyor.

#BeğeniyeİhtiyaçYok


Bu sorunları ortadan kaldırmak için yine sosyal medya üzerinden bir kampanya başladı. Ergen kızları özgüvenli olmaya davet eden #NoLikesNeeded (#BeğeniyeİhtiyaçYok) kampanyasına her kesimden destek bekliyor. Eğer bu hastagi görürseniz, ‘beğenmek’ dışında herşeyi yapabilirsiniz.