Taner YENER - Mehmet AKTARAN / İSTANBUL, () - İSTANBUL Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding sponsorluğunda 5 Eylül-1 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek 14. İstanbul Bienali’nin açılış töreni dün akşam İstanbul Modern’de gerçekleştirildi. İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene yerli ve yabancı çok sayıda konuk katıldı.

Kokteylin ardından, sunuculuğunu Merve Ergin’in üstlendiği açılış töreni, İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer’in konuşmasıyla başladı. Örer’in ardından bienali şekillendiren Crolyn Christov Bakargiev de bir konuşma yaptı.

"BİENALİMİZİN BU YILKİ TEMASI ‘TUZLU SU’"

Törende konuşan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, “İKSV tarafından 1987 yılında gerçekleştirilen ilk sergiden bu yana, İstanbul Bienali kendini hep yeniledi, gelişti ve uluslararası arenada gitgide önem kazandı. Bugün en prestijli güncel sanat etkinlikleriyle birlikte anılan, hem Türkiye hem de yurt ışında önemli tartışmalar açan İstanbul Bienali, dünya ölçeğinde bir kültür, sanat, kendi olarak gelişimine de katkıda bulunuyor. İKSV, İstanbul Bienali ile güncel sanat alanında özgür bir üretim ve ifade olanağı yaratıyor. Bienalimizin bu yılki teması ‘Tuzlu Su’. Crolyn Christov Bakargiev bu yılın bienalini şekillendirirken, İstanbul ve Boğaz’dan ilham alıyor. Ve hayatın temel maddelerinden biri olan tuzlu sudan hareket ediyor. Düşünce biçimlerine, dalgalara, düğümlere, çizgilere ve bunların güncel sanatla, tarihle, bilimle ve insanlıkla ilişkisine odaklanıyor" dedi.

"100 BİNLERLE DEĞİL, MİLYONLARLA İFADE EDİLMESİNİ SAĞLAMAK"

İstanbul Bienali’nin başlangıcından bu yana şehrin tarihinin mekanlar aracılığıyla yeniden keşfedilmesinde rol oynadığını ifade eden Eczacıbaşı, “Bu yıl 35 farklı mekanla tüm kente yayılan bir sergi sunuyor. Böylece bir kez daha izleyicilerini zamana ve mekana özgü bir sergi tecrübesi yaşamaya davet ediyor. 2013 yılında bienali 350 bine yakın bir izleyici ziyaret etmişti. Bu yıl yine bienal sponsorumuzun da katkılarıyla sanatseverleri bienale ücretsiz olarak davet ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda hedefimiz, hem yurtdışından hem de Türkiye’den etkinliğimize olan ilgiyi daha da artırarak, İstanbul Bienali’nin izleyici sayısını yüzbinlerle değil, milyonlarla ifade edilmesini sağlamak. 1 Kasım tarihine kadar sergilerimize tüm sanatseverleri bekliyoruz. Bienalin hepinize yeni bakış açıları dünyayı ve hayatı daha farklı değerlendirmenizi sağlayacak bilgi ve düşünceler katmasını ümit ediyorum“ diye konuştu.

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ 4 BİENALLERİNDEN BİRİ OLARAK ANILIYOR

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı konuşmasının ardından İstanbul Bienali’ni 2007’den bu yana destekleyen Koç Holding adına Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’a teşekkür plaketi takdim etti. Törende konuşan Mustafa Koç, topluluk olarak kuruluşlarından bu yana bir toplumun gelişiminin en önemli unsurlarından birinin kültür ve sanat olduğuna inandıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Bu nedenledir ki bu alan, her zaman önceliklerimiz arasında yer aldı ve müzelerimizin, sanat kuruluşlarımızın arkasındaki temel felsefeyi oluşturdu. Çağdaş sanatı da, özgür düşünceyi ve farklı bakış açılarını temsil etmesi nedeniyle özellikle çok önemli buluyor ve yürekten destekliyoruz. 2007 yılından bu yana ana sponsorluğunu üstlendiğimiz İstanbul Bienali, bugün ne mutlu ki Venedik, Syndey ve Sao Paolo Bienalleri ile birlikte dünyanın en önemli 4 bienallerinden biri olarak anılıyor. Bu yıl da ücretsiz olarak ziyaret edilecek İstanbul Bienali’ne katılımın çok yüksek olacağına inanıyoruz. Güzel İstanbulumuza büyük katkısı olacağını düşündüğümüz ve kültür yaşamımızın ayrılmaz parçası olarak gördüğümüz Bienal süresince dünyanın gözü yine şehrimizde olacak. Her bienalde belirttiğim gibi, İstanbul Bienal’e, Bienal İstanbul’a çok yakışıyor. Bienal’e emek veren herkesi içtenlikle tebrik ediyorum."

DESTEK VE KATKI SAĞLAYAN KURULUŞLARA PLAKET

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ayrıca, bienale katkılarından dolayı, Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu adına Tanıtma Fonu Genel Sekreteri Dr. Sait Yalazay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına Başkan Danışmanı Tülin Ersöz, Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz ve Beyoğlu Belediyesi adına Başkan Yardımcısı Yasin Balcı’ya teşekkür plaketi takdim etti. Ayrıca geceye katkı sağlayan kuruluş temsilcilerine birer teşekkür plaketi sunuldu. Açılış töreninin ardından konuklar sergi mekanlarından İstanbul Modern’i gezdiler.

İŞ, SANAT, YERLİ VE YABANCI ÇOK SAYIDA DAVETLİ KATILDI

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen 14. İstanbul Bienali resmi açılışına, ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter ile aralarında Aylin-Özcan Tahincioğlu, Sedat Aloğlu, Leyla Alaton, Bedri Baykam ve Ece Sükan gibi sanat ve iş dünyasının ünlü isimlerinin yanı sıra yabancı eleştirmen, küratör, müze ve galeri yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda konuk katıldı.

1500’E YAKIN ESER FARKLI NOKTALARDA GEZİLEBİLECEK

İKSV tarafından düzenlenen 14. İstanbul Bienali, "TUZLU SU: Düşünce Biçimleri Üzerine Teori" başlığıyla 5 Eylül’de kapılarını açacak. Crolyn Christov Bakargiev tarafından bir dizi işbirliği içerisinde şekillenen bienalde Afrika, Asya, Avusturalya, Avrupa, Ortadoğu Latin Amerika ve Kuzey Amerika’dan 80’in üzerinde katılımcısının 1500’e yakın eseri iki ay boyunca şehrin farklı noktalarında gezilebilecek.

1 KASIM’A KADAR DEVAM EDECEK

Bienal, Boğaz’ın Avrupa ve Anadolu yakasını içine alan 30’un üzerinde mekanda gezilebilecek. TUZLU SU, müzelerin yanı sıra tekneler, oteller, eski bankalar, otoparklar, bahçeler, okullar, dükkanlar ve özel konutlar gibi kara ve su üzerindeki yerleşim alanlarına yayılacak. Geçen bienalde olduğu gibi, bu sene de kapılarını ücretsiz açan İstanbul Bienali 1 Kasım tarihine kadar devam edecek.

(FOTOĞRAF)