İHD Adıyaman Şubesi tarafından yapılan basın açıklamasında, son bir yıl içerisinde 40’a yakın kişinin cezaevlerinde yaşamını yitirdiği vurgulandı.
İHD Adıyaman Şube Başkanı Osman Süzen tarafından yapılan basın açıklamasında, yaşamını yitiren 40 kişiden Mehmet Canpolat, Lütfü Taş, Abdulmecit Aslan ve Haşem Arduçlu’nun son 15 gün içerisinde cezaevinde hastalanarak yaşamını yitirdiği ifade edildi.
Osman Süzen yaptığı açıklamada, “Derneğimize yapılan başvurulara göre, halen cezaevlerinde 228’i ağır olmak üzere toplam 578 hasta mahsup tahliye (infazının ertelenerek) edilerek tedavi olmayı beklemektedir. Bu durum karşısında defalarca yaptığımız basın açıklamaları, eylemler ve yetkililer ile yaptığımız görüşmeler sonuçsuz kalmıştır.
Hasta mahpuslar, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve cezaevi idareleri ile cezaevi güvenlik birimlerinin bilinçli bürokratik işlemleri sonucu tedavi edilmeyerek ölüme terk edilmektedir. Bu bürokrasi işkencesine Adli Tıp Kurumu (ATK) ve infaz savcılıkları da ortak olmuştur.
Adli Tıp Kurumu sağlık sebepleriyle infazın ertelenmesini raporlarında on ve tek merci olmaktan çıkarılmalıdır. İnfaz kanununda, cumhuriyet savcılarına, ağır hastalık nedeniyle infaza ara verilmesi durumlarında kamu güvenliği açısından mahpusun tehlike oluşturup oluşturmadığı noktasında takdir yetkisi tanınmaktadır.
Cumhuriyet savcıları, polisin hazırladığı keyfi raporlar doğrultusunda siyasi hasta mahpusların tahliyelerini engellemektedir. Bu keyfi tutumlar ve polisin sanki savcıların amiri gibi rapor hazırlamaları hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmamaktadır.
Bu keyfi tutumları önlemek bakımından cumhuriyet savcılarına tanınan bu takdir yetkisi infaz kanunundan çıkartılmalıdır.
Tüm cezaevlerinde hemen bugünden itibaren, genel bir sağlık taraması yapılmalıdır. Bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşları ve meslek kurumlarından oluşan heyetlere bu sağlık taramasını yapması için izin verilmelidir. Bizler defalarca bu sağlık taramalarını yapmak üzere hazır olduğumuzu yetkililere bildirdik. Bugünde bildiriyoruz. Bizler sivil toplum ve meslek kuruluşları olarak bu sağlık taramalarını yapmaya hazırız” dedi.