Balıkesir’in Manyas Barajı’nda doluluk oranının yüzde 110’ları aşması üzerine, barajın taşma riskine karşılık tahliye kapaklarından iki tanesinin bir metre açıldığı öğrenildi.
Devlet Su İşleri 25. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre, Manyas Barajı’nda su seviyesi kodunun 126’ya çıkması üzerine, taşma riskine karşı iki kapağın bir metre açılarak suyun tahliye edildiği öğrenildi. Kapakların açılması ile birlikte saniyede 200 metre küp suyun tahliye edildiği, barajda ki su miktarının ise 500 milyon metreküp civarında olduğu açıklandı. DSİ yetkilileri, suyun dengeli bir şekilde tahliyesinin yapıldığını, Ramsar sözleşmesi gereği Manyas Gölü ve Kuş Cenneti’ndeki suyu kontrol altında tuttuklarını belirterek, şu anda Manyas Gölü’nde normal seviyesinin 35 santimetrenin altında tutulduğu belirtildi. Son yağışlar sonrası barajdaki suyun 3.5 metre birden yükseldiği açıklanırken, su tahliye işleminin Manyas Barajı’na, Madra Dağı yönünden gelen suyun kesilmesine kadar devam edeceği vurgulandı. Barajdan tahliye edilen suyun Kocaçay aracılığı ile Manyas Gölü’ne döküldüğü, bu arada Manyas Gölü’ndeki suyun seviyesini korumak için Karadere regülatörünün de az miktarda açıldığı belirtiliyor.
Suyun tahliyesi ile beraber Manyas ile yedi kırsal mahalleye ulaşımı kısaltarak sağlayan Çavuşköy köprüsünden de ulaşım sağlanamıyor. Bu alternatif yolu kullanan yedi kırsal mahalle Salur mahallesi üzerinden ulaşımlarını sağlıyorlar. DSİ yetkilileri ayni zamanda elektrik üretimi yapan Manyas Barajında üretilen elektriği taşıyan direklerden yedi tanesinin geçtiğimiz günlerde rüzgarlardan etkilenerek yıkılması sonrası, yeniden direklerin dikildiğini ve HES santralinin önümüzde ki günler de yeniden faaliyete geçeceğini söylediler. DSİ yetkilileri Gönen Barajaında da doluluk oranının yüzde 110 oranında olması nedeni ile bu barajda da su tahliyesine başlanıldığını vurguladılar.