Enfeksiyonla mücadele esnasında vücut ısısındaki artışç T-Hücresi ismindeki akyuvarları harekete geçiriyor. Şangay Biyokimya ve Hücre Biyolojisi Enstitüsü'nden Çinli bilim adamı  Jian Feng Chen, gerçekleştirdikleri çalışmayla artan vücut ısısıyla T-hücrelerinin kılcal damar duvarlarında ilerlemeye başladığını ortaya koydu.


Farelerin denek olarak kullanıldığı deneyde,  farelerin vücut ısıları yüksek vücut ısı olarak kabul edilen 40 °C'ye yükseltmiş. Yüksek ısıyle tetiklenen T-hücreleri ısı şok proteini (hsps) üretmeye başlamışlar. Bu proteinin hücreleri strese karşı koruduğu biliniyor.

Hücre dış yüzeyindeki zardan içeriye doğru ilerleyen ısı şok proteinleri, zarın altında yer alan ve integrinler olarak isimlendirilen proteinlere bağlanmışlar. Bu süreç integrinleri bir araya getirerek, zardan dışarı çıkıntı yapan yapılar oluşturmasın neden olmuş. Bu yapılar vasıtasıyla T-hücreleri kılcal damar duvarlarına tutunmuşlar.  Bu mekanizma da T-hücrelerinin enfeksiyonlu bölgeye hızla ilerlemelerine olanak sağlamış.

Bilim adamları, bu mekanizmanın çalışmaması durumunda ne olacağını görmek için farelerin integrinlerini değiştirerek ısı şok proteinlerle bağ kuramaz hale getirmişler. Akabinde fareye ishale sebep olan "salmonella typhimurium" bakterisi enfekte etmişler. Deney sonucunda fare yüksek ateş ve enfeksiyon sebebiyle  kısa sürede olmüş.
Bilim adamları elde ettikleri bulgularla, enfeksiyonlara karşı mücadelede ısı şok proteinlerinden daha fazla yararlanmanın yollarını bulmayı hedefliyorlar.