Kayseri Ticaret Odası(KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz “Erbil'deki ofisin açışılını Irak'taki olaylar normalleşene kadar bekleteceğiz ”dedi
Kayseri Ticaret Odası tarafından Irak'ın Erbil şehrinde ofis açılacağını söyleyen KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz “Ofisimiz henüz hazır değil. Ancak olacak inşallah. Kuzey Irak'ta Erbil’de açacağımız ofisimizi kiraladık. İçini düzenledik tam gidelim de orayı açalım derken, IŞİD olayı çıktı. IŞİD terör örgütünün Musul ve diğer Irak'ın muhtelif yerlerinde yapmış olduğu terörist hareketlerden dolay bir tedirginlik oluştu. Her ne kadar Kuzey Irak'ta bir sıkıntı olmadığı söyleniyorsa da sanki Irak denilince bizde bir tedirginlik söz konusu oldu. Ve o hareketlerin nereye sıçrayacağı konusunda da bir bilgi sahibi olmamaktan dolayı Erbil’de açacağımız ofisin açılışını Irak'ta olayların normalleşmesine kadar bekleyelim diye düşündüm ”dedi.
Irak ile olan ticari ilişkilere de değinen Hiçyılmaz “ Tabi şuana kadar Irak'ta ihracatta yüzde 30-35 e kadar düşme söz konusu. Kayseri'yi daha fazla etkileyen bir durum söz konusu hatta bu IŞİD olayları olunca biz hemen Kayseri Ticaret Odası olarak Irak ile ticaret yapan Kayseri'deki üyelerimizi ticaret odasına davet ettik. Burada bir istişare toplantısı yaptık. Durumun ne olduğu konusunda bilgi alışverişinde bulunduk" diye konuştu.
Irak'a terör olaylarından dolayı ticari ulaşımın zorlaştığını belirten Hiçyılmaz “ Özellikle ulaşım konusunda sıkıntıların çekildiğini ve bu terörist olaylarından dolayı turların gidemediğini alternatif deniz yollarının araştırıldığını ve ticaret yapan Kayserili üyelerimizin sıcak para gelmesi konusunda sıkıntı yaşadığını bu sıcak paranın gelmemesinden dolayı kredi verilebilir mi diye, talepleri oluyor mu diye tespit ettik tüm bu talepleri toplanacak olan DEİK toplantısına ilettik. DEİK'in Irak Türkiye İş Konseyi Türk başkanı ile o günlerde bir görüşme yaptım. Irak ile ticaret yapan üyelerimizden aldığımız bilgilerden kendilerine aktardım. Kendileri de teşekkürlerini bildirdi. DEİK’teki toplantıda bizim de görüşlerimiz orada tartışıldı” ifadelerini kullandı.