TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özgür, "Bayramda büyük emeklerle hazırlanmış börekleri, tatlıları ve yemekleri ölçülü miktarda tüketmeye özellikle dikkat etmeliyiz. Aksi takdirde midemiz bayram ederken, sağlığımız zarar görebilir" dedi.

Özgür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayı boyunca iki ana öğün şeklindeki beslenme modeli ve yavaş tempoda bir yaşam şeklinin söz konusu olduğunu belirterek, bu nedenle de metabolizma hızının yavaşladığını söyledi.

Bayramın ilk günüyle yemek yeme sıklığının artacağını dile getiren Özgür, şöyle konşutu:

"Bayram günlerinde tüm aile bir arada olduğu için sofralar her zamankinden çok daha zengin ve çeşitli besinleri içermektedir. Aile büyüklerinin hazırladığı börekleri, tatlıları ve özenle pişirilmiş yemekleri reddetmek çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Bayramda büyük emeklerle hazırlanmış börekleri, tatlıları ve yemekleri ölçülü miktarda tüketmeye özellikle dikkat etmeliyiz. Aksi takdirde midemiz bayram ederken, sağlığımız zarar görebilir."

Özgür, misafirlere ikram konusunda da ısrarcı olunmaması gerektiğini belirterek, "Bayram günü birkaç ziyarette bulunmuş ve her ziyarette tatlı yemiş misafirimize tatlı için ısrarcı olmak ona zarar vermektir diye düşünmek gereklidir. Bayram günlerinde aşırı yenen yüksek kalorili, yağlı besinler, börekler, şerbetli tatlılar, özellikle diyabet, kalp, yüksek tansiyonlu, kolesterolü yüksek, karaciğer yağlanması olan, mide ve bağırsak sorunları olan hastalarda ciddi sorunlara yol açabilir" diye konuştu.

Söz konusu hastalığı olan kişilerin özellikle dikkatli olmaları gerektiğine işaret eden Özgür, yürüme mesafesinde olan ziyaretlerin de mutlaka yürüyerek yapılmasının önemine işaret etti.

Özgür, Ramazan Bayramı'nda beslenme konusunun da önemli olduğunu anlatarak, bayramın ilk gününde hafif bir kahvaltı ile güne başlamanın uygun olacağını söyledi.

- "Tatlı tercihini sütlülerden yana kullanın" 

Kahvaltıda peynir, zeytin, domates, salatalık, reçel, kepek ekmeği, süt, meyvenin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Özgür, bayram süresi içerisinde günlük 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde beslenmenin son derece sağlıklı olacağını ifade etti.

Ramazan bayramında şerbetli tatlı ve çikolata tüketiminin arttığına dikkati çeken Özgür,  bu besinlerin şeker, yağ ve un miktarlarının fazla kalorilerinin de çok yüksek olduğuna vurgu yaptı.

Özgür, tatlı tüketiminin mutlaka kontrol altına almak gerektiğini  anlatarak, "Tatlı tercihini daha çok sütlü tatlılar lehine yapmak uygun olur. Bayram ziyaretleri esnasında çay, kahve, asitli içecek tüketimi de artmaktadır. Kafein içeren içecekler bilindiği üzere uykusuzluk, kalpte ritm bozukluğu, mide ve bağırsakta rahatsızlık, huzursuzluk yapmaktadır. Bu nedenle yeşil çay, adaçayı, ayran, doğal meyve suları, komposto tüketimi tercih edilmelidir."

Gece bayram ziyaretlerinde ise daha dikkatli olunması gerektiğini belirten Özgür, "Yatmadan 3 saat önce yemek işini bitirmeliyiz. Geceleri hamurlu, şerbetli tatlılardan özellikle kaçınmak gereklidir. Bu sıcak günlerde doğal olarak su içimi son derece önemlidir. Günde ortalama 2 litre su içilmelidir" ifadelerini kullandı.