Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, fidancılığın alternatif ürünler arasında özellikle fidancılığın öne çıktığını belirterek, “Fidancılığa önem veriyoruz” dedi.
Vali İrfan Balkanlıoğlu, Işıklı-Karaoluk-Yeşilköy-Günören-Kısacık Köy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin 4. olağan genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada, alternatif ürünün önemine değinerek, ”Fındık yoksa veya para etmemişse herkes mutsuz. Geçen sene de don vurduğu için fındık olmadı. Fidancılıkta fındığa alternatif ürünler arasında yer alıyor” diye konuştu.
“Bu kadar bir ürüne bağlı olmak, geçim açısından hoş bir şey değil” diyen Vali Balkanlıoğlu, ”Ticarette de böyle birkaç dalda yatırım yapmakta fayda var deniliyor. İnsan birinde zarar ederse, en azından diğerinden kurtarır. İlimizde bir çiftçimiz bu işe başlamış. Peşinden diğer insanlar gelmiş orası olmuş bir fidanlık. Görüyoruz ki, fidancılık yayılma eyleminde buda güzel bir şey. Arayış içerisinde olmak, geçim için bir şeyler aramak, çaba içerisinde olmak. Çok önemli” şeklinde konuştu.
Vali Balkanlıoğlu, “Ordu’da turizmi geliştirelim diye de alternatif düşüncelerimiz var. Önümüzdeki günlerde Ordu’yu tanıtım faaliyetleri devam edecek. Trabzon’u ve Rize’yi geçeceğiz. Çünkü Ordu, hakikaten güzellikleri bakımından bozulmamış doğası ile Karadeniz’in en güzel ili” diyerek, yapılacak kaliteli fidan üretimi ve tanıtımlarla da Ordu’nun adından söz ettireceğinin altını çizdi.
Vali İrfan Balkanlıoğlu, ”Valilik olarak yapacağınız her türlü çalışmaya sonsuz destek vereceğiz. Fındıktan başka geçim alternatifleri neler olabilir onun peşindeyiz. Fidancılığa önem veriyoruz” açıklamasında bulundu.
FİDANCILARA ÇAĞRI
Çevre ve Orman Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen, Bakanlık olarak Ordu’da yapılan fidanlık çalışmalarına destek verdiklerini söyleyerek, “Ordu fidancılığının bütün dünyaya servis yapan, ihracat yapan bir birim haline gelmesi en büyük arzumuz” diye konuştu.
Fidan çalışmalarının önemli kısmının aşısız olduğuna dikkat çeken Belen, fidan üreticilerinin Manisa’nın Salihli ilçesinde aşılama kursuna katılabileceğini ayrıca, DOKA kapsamında yapılacak bir çalışmayla verilecek desteklerden yararlanılabileceğini kaydetti. Belen ayrıca Nisan ayı içinde açılacak fidancılık teşhir merkezinde de Ordu’da üretilen fidanların yer alabileceğini ifade etti.
5 BİN FİDANCI VAR
Işıklı-Karaolu-Yeşilköy-Günören-Kısacık Köy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Halil Külünk ise konuşmasında gösterdiği yakın ilgi ve destekten dolayı Vali İrfan Balkanlıoğlu’na teşekkür ederek, 1999 yılından itibaren başlayan çalışmalar kapsamında Ordu’da 5 bin kişinin fidancılıkla uğraştığını belirtti.