Samsun 2. İdare Mahkemesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Cumhuriyet Meydanı Kentsel Dönüşüm Projesi'ne ait imar planları ve imar plan değişikliğini hukuka uygun bulmayarak, yürütmeyi durdurma kararı aldı.
Davacı Av. Ahmet Gürel, mahkeme kararı için "Yargı kararı ile artık bu projenin uygulanma şansı yok. Yargı kararı ile bu işin durduğunu belediyenin kabul etmesi gerekiyor" dedi.

'KALDIRIM TAŞLARINI DA PLANA EKLEDİLER'

Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde, Cumhuriyet Meydanı Kentsel Dönüşüm ve gelişim projesi alanının, 5 hektardan az olmasının mevzuata aykırılık içermesi nedeniyle, yapılan plan değişikliğine dava açtıklarını açıklayan Av. Gürel, yapılan nazım imar planı değişikliğinde ise projenin mevzuata uygun olması için, kaldırım taşlarının da plana dahil edilerek, alanın 5 hektara çıkartıldığını söyledi.

'MAHKEME HUKUKA UYGUN BULMADI'

Samsun 2. İdare Mahkemesi'ne, söz konusu değişikliği içeren 1/1000'lik ve 1/5000'lik plan için, açtıkları yürütmeyi durdurma davasında, mahkemenin 'Yürütmeyi Durdurma' kararını 28 Nisan tarihinde verdiğini Samsun Medya Grubu'na açıklayan Av. Ahmet Gürel, "Cumhuriyet Meydanında Kentsel Dönüşüm alanının belirlenmesine ilişkin sınır belirlenirken, meydan genişletilmesi ve yayalaştırma adı altında yapılan bu plan değişikliği Ziraat Bankası, Kefeli İş Hanı, Vidinli Otel ve Simisso Oteli kapsamıyor. Amaç meydanı denize doğru açmak ise onların da bu planda olması gerekirdi. Halbuki plan sınırı belirlenirken Atatürk Bulvarı'nın üç şeridi ve Vatan Bilgisayar'ın olduğu bina kapsama alınırken, Vidinli -Simisso Otel ve Ziraat Bankası kapsama alınmamış. Zigzag biçimde bir plan yapılmış. Bu planın uygulanma imkanı yok. Bu projede kamu yararı yok. Mahkemede bu nedenlerle yapılan plan değişikliğini hukuka uygun bulmayarak, yürütmeyi durdurma kararı aldı" dedi.

KARAR BİR AY İÇİNDE UYGULANMALI

"Kentsel Dönüşüm ve Gelişim proje alanı sınırının hangi kriterler esas alınmak suretiyle belirlendiğinin hiç bir tereddüte mahal vermeyecek nitelikte ve somut bir şekilde ortaya konulamadığı, belirkişi raporunda ve mahkeme kararında saptanmış durumda" diyen Av. Ahmet Gürel, mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararının bir ay içinde uygulanması gerektiğini aksi durumda belediyenin suç işlemiş sayılacağını vurguladı.

DANIŞTAY HEYETİ SAMSUN'A GELDİ

Ahmet Gürel, konuya ilişkin yaptığı açıklamada ayrıca Cumhuriyet Meydanı'nın Kentsel Dönüşüm Alanı ilan edilmesi ile ilgili Cumhurbaşkanlığı kararına karşı da dava açtıklarını dile getirerek, "Geçen hafta bu davaya ilişkin Danıştay heyeti Samsun'a gelerek keşif yaptı. Bu keşif sonunda da, bilirkişi raporları doğrultusunda projede kamu yararı olmadığına dair karar alınmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Haydar ÖZTÜRK- Buğrahan MAYUK

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.