DEİK ve Burgan Bank, Türkiye ile Kuveyt arasındaki ticareti geliştirmek amacıyla işbirliği protokolü imzaladı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in 30-31 Ekim 2017 tarihlerinde gerçekleştirdiği Türkiye-Kuveyt 10’uncu Dönem Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı kapsamında, Türkiye ile Kuveyt arasındaki ticareti geliştirmek amacıyla DEİK ve Burgan Bank arasında bir işbirliği protokolü imzalandı. Dün Kuveyt’te imzalanan protokolün imza törenine, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Kuveyt Büyükelçisi Murat Tamer, DEİK/Türkiye-Kuveyt İş Konseyi Başkanı İbrahim Ekşi, Burgan Bank Türkiye Genel Müdürü Murat Dinç ve DEİK/Türkiye-Kuveyt İş Konseyi Üyeleri katıldı.

DEİK/Türkiye-Kuveyt İş Konseyi Başkanı İbrahim Ekşi ile DEİK/Türkiye-Kuveyt İş Konseyi Karşı Kanadı Burgan Bank Türkiye Genel Müdürü Murat Dinç tarafından imzalanan işbirliği protokolü ile, Türkiye ile Kuveyt arasındaki ticari ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi, iki ülkenin karşılıklı olarak iş heyeti ziyaretleri, yeni işbirliği alanlarının her iki ülke iş dünyası temsilcilerine sunulması ve iş forumlarının düzenlenmesi hedeflenmektedir. İşbirliği protokolüyle aynı zamanda, Türkiye ile Kuveyt arasında petrokimya, enerji, yapı malzemeleri, gıda ve tarım ürünleri gibi sektörlerde yeni işbirliği imkânlarının doğması öngörülmekte ve Türkiye’ye Kuveyt sermayesinin çekilmesi için bir platform oluşturulması hedeflenmektedir.

DEİK/Türkiye-Kuveyt İş Konseyi Başkanı İbrahim Ekşi, işbirliğine ilişkin olarak, “İkili ilişkilerimiz son yıllarda Devlet Başkanları, Başbakanlar, Meclis Başkanları ve Dışişleri Bakanları düzeyinde olmak üzere yoğunlaşan üst düzey ziyaretlerle ivme kazanmıştır” dedi.

Türkiye ile Kuveyt arasındaki ekonomik ilişkilerin günden güne gelişen bir seyir izlediğini belirten Ekşi, iki ülke arasındaki ticaret hacminin son 10 yılda 2 katına çıktığını ve ticaret hacminin 2020 yılına kadar 3 milyar dolar çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi. Türkiye’de finans, gayrimenkul, ticaret ve endüstri alanlarında faaliyet gösteren 300 Kuveyt sermayeli firmanın faaliyet gösterdiğini belirten İş Konseyi Başkanı Ekşi, işbirliği protokolü ile Kuveyt’ten daha fazla yatırımcı çekilmesinin hedeflendiğini hatırlattı.

Ekşi sözlerine şöyle devam etti: “Büyümek isteyen, küreselleşmek isteyen Kuveytli fon ve şirketlerin Türkiye’yi pas geçmemesi gerekir. Türkiye büyüme potansiyeli, geniş iç pazarı ve çevre pazarlara kolay erişimi ile uygun yatırım imkânları sunmaktadır. Kuveytli yatırım fonları ülkemizde gıdadan enerjiye, tarımdan lojistiğe, gayrimenkulden sanayi üretimine birçok alanda yatırım yapabilir” şeklinde konuştu.

Burgan Bank Türkiye Genel Müdürü Murat Dinç ise protokol kapsamında, “Bildiğiniz gibi Burgan Bank Türkiye, merkezi Kuveyt’te bulunan ve MENA Bölgesi’nde bankacılık alanında öncü konumdaki Burgan Bank Grubu’nun bir iştirakidir. Türkiye’yi büyüyen bölgesel finansal güç merkezi olarak konumlayan Burgan Bank Grubu, güçlü sermayesini, yüksek likiditesini, uluslararası bilinirliğini ve bankacılık deneyimini Türkiye’nin gücü ile birleştirerek sinerji oluşturmayı sürdürmektedir. Bu bağlamda Türk özel sektörünün dış ekonomik ilişkilerini yürütme, yurt dışında yatırım imkânlarını geliştirme gibi çok önemli fonksiyonları icra eden DEİK, Kuveyt’teki faaliyetlerine destek olmak için Burgan Bank ile iş ortaklığı yapmayı tercih etmiştir. Ana hissedarımızın desteği ile Burgan Bank olarak Türkiye’de faaliyete başladığımızdan bu yana her sene büyüme kaydederek sağlam adımlarla ilerliyoruz. Türkiye’nin en hızlı büyüyen bankalarından biri olan Burgan Bank’ın DEİK’le, Türkiye ile Kuveyt arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için imzaladığı bu işbirliği protokolünün iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin geliştirilmesinde çok önemli bir kilometre taşı olacağına inanıyoruz. Burgan Bank Türkiye olarak, bu işbirliğinin istikrarlı ve uzun vadeli temellere dayanarak her iki ülkeye de önemli kazanımlar oluşturmasını diliyoruz” dedi.

Yapılan açıklamada, Kuveyt Hükümeti, 5 yıl içinde petrol sektörüne 115 milyar dolarlık yeni yatırım planlanıyor. Ayrıca, Türkiye’deki Kuveyt sermayesi daha çok perakendecilik, bankacılık ve gayrimenkul sektörlerine yoğunlaştığı kaydedildi.