Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü Aydın Şubesi, 20 Mayıs Dünya Metroloji (Ölçüm Bilimi) Günü’nü Aydın’da ilk kez çeşitli etkinliklerle kutladı.
Aydın’da 20 Mayıs Dünya Metroloji Günü etkinlikleri Aydın Valiliği önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanı Fuat Şimşek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Görgülü, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Çetindoğan’dan oluşan kutlama heyeti Vali Erol Ayyıldız’ı makamında ziyaret etti.
Daha sonra Aydın Kültür Merkezi’nde devam eden programda Daire Başkanı Fuat Şimşek, Bilim,Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Görgülü, AYESOB Başkanı Selahittin Çetindoğan ve Aydın İl Ticaret Müdürü Şeref Yazıcı, "Bilim Sanayi Çadırı"nın açılışını gerçekleştirdi.
AYDIN’DA İLK KEZ KUTLANIYOR
Törende konuşan Bilim,Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Görgülü, "Öncelikle bütün protokol üyelerine, dinleyicilerimize, öğrencilerimize katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Herkesin duymaya pek aşina olmadığı metroloji kavramının kökeni çok eskilere dayanmaktadır. İlk defa 20 Mayıs 1875 yılında aralarında Osmanlı Devleti’nin de bulunduğu 17 ülke aralarında kullandıkları ölçü sisteminin evrensel bir dile sahip olması Paris’te Metre Konvansiyonu Anlaşması kavram ortaya çıkmıştır. O tarihten itibaren bugün 80 ülke tarafından 20 Mayıs, Metroloji Günü olarak kutlanmaktadır. Bilim Sanayi Bakanlığı olarak biz de son 3 yıldır kutlamaya başladık. Bu sene ilk kez Kocaeli dışında seçilen Aydın, Tokat ve Mardin gibi kentlerde kutlamalar yapılmaktadır. Metroloji ve Standardizasyon, toplumun sıkça kullandığı terazi, mezura gibi daha birçok ölçüm aletlerinin en doğru sonucu vermesi ve yanlış ölçümleri denetler. Artık Bakanlık çatısı altında hizmet vermektedir. Bundan sonra denetlemeler sıkı hale gelecek vatandaşlarımızın yaptırdıkları ölçümlerde içleri daha rahat olacaktır ve 20 Mayıs kutlamaları çeşitlenerek devam edecektir" diye konuştu.
Dünya Metroloji Günü kutlamaları için Aydın’ın da tercih edilmesinin önemine vurgu yapan AYESOB Başkanı Selahittin Çetindoğan da, "Bugün çok değerli bir günün kutlaması içinde bulunmaktan mutluluk duyuyoruz. Ne kadar farkedilmese de aldığımız bir ürünün ölçümlerinin doğru sonuçlar vermesi, bu anlamda kamuoyunun güveninin kazanılması çok önemli bir konudur. Haksız kazançların önüne geçilmesi açısından yapılan denetlemeler sonucu kimse ne aldanacak ne de aldatacaktır. Bu sebeple birlik olarak AYESOB olarak bu denetlemelerde yapılacak tüm eylem ve kararların arkasındayız" dedi.
Program sonunda Metroloji ve Meteoroloji kavramlarının çok sık karıştırılmaması ve günlük hayatta yapılan ölçümlerimizin güvenilir olup olmadığına dair farkındalık oluşturmak için yapılan sokak röportajı izleyenleri gülümsetti. Ortaokul düzeyinde gerçekleştirilen Metroloji temalı resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ve ölçüm aletlerini sıkça kullanan bilinçli esnaflara teşekkür belgeleri ve ödüller takdim edildi.