Ortahisar Belediyesi ile Medical Park Trabzon Hastanesi’nin birlikte organize ettiği ‘Türkiye’de Engelli Gerçeği ve Engelli Ailelerin Yaşadığı Duygusal Sorunlar’ konulu konferans Ortahisar Belediyesi’nin Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Engellilerin ve engelli ailelerinin yoğun ilgi gösterdiği konferansta engellilerin karşılaştığı sorunlar ve toplumdaki engelli algısı üzerinde duruldu. Medical Park Trabzon Hastanesi doktorlarından Psikiyatrist Gökhan Kandemir, Fizyoterapist Adem Çelik ile Psikolog Niltem Hürfikir’in konuşmacı olarak katıldığı konferansın açılış konuşmasını Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Aydoğdu yaptı. Aydoğdu “Bugün Türkiye nüfusunun 75 milyon olduğunu kabul edersek bunun 8.5 milyonunun engelli nüfusu teşkil ettiği de bir gerçektir. Bunu genel nüfusa oranladığımız zaman yüzde 12-13 bir engelli nüfustan söz edebiliriz. Artık memnuniyetle görüyoruz ki bunu çok samimi olarak söylüyorum; Türkiye’de engellilerin utandığı, dışlandığı bir görüntüden başını dik tutarak, özgüven içindeki ben buradayım diyebildiği bir duruma gelmek bizi çok memnun ediyor” dedi.
DOĞRU TEDAVİ VE İLGİ ŞART
Konuşmasında engellileri fizyolojik, zihinsel, ve bedensel engelli olarak üç gruba ayıran Fizyoterapist Adem Çelik eğitim ve fizyoterapiyle engellilerin durumda birçok düzelmenin görüldüğünü kaydederek “Engelliler toplumumuzun bir parçasıdır. İnsanlarımıza engellilerle birlikte yaşamanın yöntemlerini, nasıl yaşayabileceğimizi iyi anlatmalıyız. Çünkü hepimiz bir engelli adayıyız. Engelli vatandaşlarımızla ilgilenilmesi halinde hem zihinsel engellilerde hem de fiziksel engelli olan insanlarda ciddi ilerlemeler kaydedebiliyoruz. Önceden yürüyemeyen ama uzun süreli fizyoterapi tedavisiyle birçok hastamızın yürüyebilir duruma geldiğini hepimiz müşahade ettik. Burada önemli bu vatandaşlarımızı bireysel yeteneklerini, ilgi alanlarını, beceri ve kabiliyetlerini keşfederek onları doğru bir şekilde yönlendirmek bu doğrultuda eğitim almalarını sağlamaktır. Engelli vatandaşlarımızı dışlamak yerine onlara sahip çıkarak, sorunlarıyla nasıl mücadele edeceklerini onlara anlatmalıyız” ifadelerini kullandı.
ANNELER DAHA DUYARLI
Konuşmasında engelli ailelerin yaşadığı sorunlar ve aile üyelerinin bu sorunlar karşısında sergilediği tavırlara değinen Psikiyatrist Gökhan Kandemir bu konuda annelerin engelli çocuklarına karşı daha çok görev üstlendiğini, daha koruyucu ve sorumluluk bilinciyle hareket ettiğini kaydetti. Kandemir “Anneler daha büyük sorumluluk bilinciyle hareket ediyor. Bazen çocukların engelli kardeşlerinden bazen de babaların engelli çocuklarından utandığı, bu durumla başa çıkamadığı vakalar oluyor. Bu nedenle ailelere, çocuklara bütün kardeşlerimize engellilerle birlikte yaşama bilincini en iyi şekilde anlatmalıyız. Kendilerinden sonra çocuklarının ne olacağı, onların bakımlarının kimler tarafından yapılacağını bile düşünüyorlar. Engelliler yaşamımızın bir gerçeğidir. Toplumun her kesimine engelli vatandaşlarımızın sorunlarını, onlara acıma duygusuyla değil de onların da bizim gibi insanlar olduğunu ve onları bu engellerinden dolayı dışlamamız gerektiğini çok iyi anlatmalıyız” şeklinde konuştu.
KENDİMİZİ ONLARIN YERİNE KOYMALIYIZ
Konuşmasında engelli bireylerin psikolojisini, toplumda nasıl algılandıkları ve engelli ailelerinin ruhsal durumu üzerinde duran Psikolog Niltem Hürfikir ise “Engellilerin de bizim gibi insanlar olduklarını hiçbir zaman unutmamalıyız” diyerek, “Kendi ellerinde olmayan nedenlerden ya da doğuştan gelen genetik faktörlerden dolayı bu durumda olduklarını aklımızdan çıkarmamalıyız. Engelli bireylerin hislerini ve duygularını incitmeden vatandaş sorumluluğuyla onlara yaklaşmalıyız” diye konuştu.