SAMSUN (AA) – Havza Toplum Sağlığı Merkez Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı etkinlikleri kapsamında ücretsiz kanser taraması yapıyor.

Havza Toplum Sağlığı Merkezinden alınan bilgilere göre, çalışmalar kapsamında ilçe merkezi ve merkeze uzak mahallelerde yürütülen çalışmalar kapsamında rahim ağzı kanseri, bağırsak kanseri ve meme kanseri taramaları geçekleştiriliyor.

Yapılan taramalarda 30-65 yaş arası 318 kadına rahim ağzı kanseri, 50-70 yaş arası 425 kadına bağırsak kanseri, 40-69 yaş arası 280 kadına da meme kanseri taraması yapıldı. Taramalar neticesine 79 kadın ileri inceleme için Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezine (KETEM) yönlendirildi.

Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı etkinlikleri kapsamında taramaların yanı sıra kadınlara yönelik bilgilendirme çalışmaları da yürütülüyor. Bu kapsamda Havza Toplum Sağlığı personeli Melek Kestek tarafından meme kanseri hakkında kadınlara bilgi aktarılıyor.

Kestek, meme kanserinin dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu söyledi. Meme kanserine karşı en iyi koruyucunun erken teşhis ve tedavi olduğunu vurgulayan Kestek, "Erken evrede tespit edilmesi mümkün olan bu kanser ile mücadelede kadınların bilinçli hareket etmesi büyük önem taşıyor. Kanser yayılmadan önce teşhis edilirse yüzde 96'ya kadar varan oranlarda kişi yaşam şansına sahip olur" dedi.