18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 101. yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü, ülke genelinde olduğu gibi Aydın’da da etkinliklerle anılıyor.
Aydın’daki anma programı sabah saatlerinde Tellidede Şehitliği’nin ziyaret edilmesiyle başladı. Törenlere Aydın Valisi Erol Ayyıldız, Aydın Garnizon Komutanı Tümgeneral Murat Kırkaya, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın Şehit Aileleri ve Gazileri Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Ece, Aydın Şehit Aileleri ve Malul Gazileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Sevil Esin, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, askeri erkan, şehit aileleri ve yakınlarıyla öğrenciler katıldı. Şehitliğe çelenklerin sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenlerde saygı atışının yapılmasından sonra İl Müftüsü Ömer Kocaoğul tarafından tüm şehitler için dua edildi.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Jandarma Yarbay Mustafa Mete Lobut, “Bugün; Türk milletinin kahramanlığının ve azminin bir simgesi olan, üzerinde huzur ve güvenle yaşadığımız, kutsal vatanımız için canlarını feda eden aziz şehitlerimizin manevi huzurunda bulunmanın bir kez daha onurunu yaşıyoruz. Şehitlerimizin kanlarıyla sulanan bu vatanın bir karış toprağına bile zeval vermeye kimsenin gücü yetmeyecektir. Bu ülke için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizin geride bıraktığı aileleri bizlerin baş tacımızıdır. Her zaman yanınızda ve hizmetinizdeyiz. Bugün Çanakkale Zaferi’nin 101’inci yıl dönümü. Çanakkale’de dünyada eşi benzeri görülmemiş bir zafere imza atan askerlerimiz inandılar, savaştılar ve öldüler. Bugün Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anarak, önlerinde saygıyla eğiliyoruz” dedi.
Törende daha sonra Vali Erol Ayyıldız, şehitlik defterini imzaladı. Vali Ayyıldız, şehitlik defterine şunları yazdı: “Mukaddes vatanımız için canlarını seve seve veren kahramanlık, fedakarlık, iman ve cesaret abidesi aziz şehitlerimizin huzurunda bulunmanın heyecanı içindeyiz. Aziz milletimizin birliği, dirliği, istiklali ve kutsal değerleri uğruna, hayatlarını feda eden aziz şehitlerimizi şükran rahmet ve minnetle anıyoruz. Şanlı bayrağımızın özgürce dalgalanması, devletimizin payidar kalması için genç nesillere, kahramanlıklarıyla yazdıkları destanla örnek olan aziz şehitlerimizi, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm gazilerimizi, hürmetle saygıyla anıyor, açtıkları aydınlık yolda şaşmadan ve duraksamadan ilerleyeceğimize söz veriyoruz. Ruhları şad olsun”
Programın son bölümünde Vali Ayyıldız ve protokol üyeleri, Tellidede Mezarlığı’ndaki şehit mezarlarını ziyaret ederek karanfil bıraktı ve devamında da Şehitler Abidesi, Atatürk Kent Meydanı’ndaki Çanakkale Şehitleri Anıtı, Kemer Mezarlığı Şehitliğe de uğrayarak şehit mezarlarına karanfil bıraktı. Şehit ve Gazi Aileleri Derneği’nin de ziyaret edildiği 18 Mart Çanakkale programı Aydın Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma etkinliği ile devam etti.