Samsun OMÜ Rektörlüğü tarafından düzenlenen “Ülkemizde Kenevirin Durumu ve Geleceği” konulu toplantı, Samsun protokolünün geniş katılımı ile gerçekleşti

ÖNEMLİ BİR AVANTAJ 

Samsun’da tarımın ayrı bir önemi olduğunu belirten Vali Dr. Zülkif Dağlı, “Her tarım ürünü önemli ama bizim önceliğimiz katma değeri yüksek tarım ürünlerini, tarıma dayalı sanayiyle birleştirerek kalkınmayı sağlamak. İlimizde Kenevir Enstitüsü’nün kurulması da önemli bir avantaj. Samsun’un tarihinde kenevirin önemli bir geçmişinin olduğunu biliyoruz. Bu şartlarla 2-0 önde başlıyoruz. Bunu da hep birlikte değerlendirmek durumundayız. İnşallah bunu da sizlerle birlikte başaracağız. İlimizi ön plana çıkarmak için uğraşacağız. Bu toplantının sonuçlarının iyi olacağını düşünüyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.

CİDDİ BİR ŞANS 

Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal,  kenevir bitksinin ekonomik anlamda katkı vereceğini belirterek, "Kenevir bitkisini, bölgemiz ve ülkemiz açısından ciddi bir şans olarak görüyoruz. Geçmişte bu konuda yapılan çalışmalar da son derece değerli ve projenin bu noktaya gelmesini, beklenenden daha olumlu sonuçlar elde edilmesini sağlamış. Bundan sonra ise Samsun’un liderliğinde, iş ortaklığı bağlamında farklı enstitü ve üniversitelerin bir araya gelmesiyle daha kısa sürede daha nitelikli işler çıkarmayı hedefliyoruz" dedi. 

İKİ ÇEŞİT ÇIKARILDI

OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, kenevir bitkisinin 2013 yılından itibaren önem kazanmaya başladığına dikkat çekerek, “Narlı ve Vezir adında iki kenevir çeşidi adayı çıkarmış bulunmaktayız.Mart ayında toplanacak tescil komitesinin onayıyla da ilk defa tescilli çeşidimizi çıkarmış olacağız. 2 tane daha çeşit adayımız bulunmaktadır ve 2021 yılında bu çeşitleri tescil komitesine sunacağız” dedi. 

ÜRÜNLER İNCELENDİ 

OMÜ Sahil Tesisleri'nde düzenlenen toplantıya; AK Parti Samsun Milletvekilleri, Ahmet Demircan Fuat Köktaş ve Orhan Kırcalı  Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, kamu kurum temsilcileri, STK’lar ve akademisyenler katıldı. Konuşmaların ardından  protokol üyeleri  OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü tarafından hazırlanan stantta yer alan kenevir ürünlerini inceledi.