Kişisel ve Kurumsal Gelişim Uzmanı Mesut Karataş, hızlı okuma tekniğiyle kişinin hem dikkatli okuduğunu hem de okuduğunu daha iyi anlayabildiğini söyledi.
Bilge Kariyer’de, eğitim, danışmanlık ve kişisel gelişim eğitimleri verdiklerini ifade eden Karataş, hızlı okuma, hafıza teknikleri, diksiyon, NLP alanında çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Karataş, hızlı okumanın verimli okumayı da beraberinde getirdiğini kaydederek, "İnsanlarımızda hızlı okuyup da, bir şey anlamamak gibi bir algı var. Biz öncelikli olarak verimli okumanın tekniklerini veriyoruz. Ardından hızlı okuma tekniklerine geçiyoruz. Yani hızlı okuma eğitimi alan bir kişi, öncelikle daha verimli okumanın tekniklerini öğreniyor. Daha verimli okuyup, öğreniyorsanız, o zaman hız yapabilirsiniz. Ama kişi okuduğunu anlamıyorsa zaten hızlı okuma diye bir şey söz konusu olmaz. Bu teknikleri aldıktan sonra kişi hem okuduklarını daha iyi anlamaya başlıyor hem de daha iyi öğreniyor" dedi.
Uygulamaya dayalı eğitimler verdiklerini dile getiren Karataş, eğitime başlayan kişilerle hem teorik hem de pratik bilgiyi beraberinde verdiklerini belirtti. 6 haftalık bir eğitimden sonra kişinin belirli bir seviyeye geldiğine dikkat çeken Karataş, eğitimlerden sonra kişinin öğrendiklerini uyguladığı süreç içerisinde daha iyi bir noktaya gelebildiğini kaydetti.
"SÜRE TUTARAK SORU ÇÖZME, KİŞİYİ HIZLANDIRIYOR"
Karataş, hızlı okuma tekniğiyle kişinin hem soruyu daha iyi anladığını hem de zamanı daha iyi kullandığını ifade ederek, "Hızlı okuma, sınavlara hazırlanan gençlerimiz için oldukça önemli. Sınava hazırlanan öğrenciler özellikle paragraf sorularında sıkıntı yaşıyorlar. Paragraf soruları uzun olduğu için dikkat dağınıklığı söz konusu olabiliyor. Özellikle yavaş okunduğunda, kişi ister istemez başka şeyler düşünmeye başlıyor. Başka şeyler düşündü içinde geriye dönüp, tekrar okumak zorunda kalıyor. Hızlı okuma bunun önüne geçiyor. Bir defa da dikkatli bir şekilde o paragrafı okuyup, daha rahat anlayabiliyorsunuz. Bunun yanında süreyi de verimli bir şekilde kullanmış oluyorsunuz" diye konuştu.
Süre tutarak, soru çözmenin kişiyi hızlandırdığını dile getiren Karataş, "Sadece hızlı okuma değil, hızlı soru çözme teknikleri de var. Süre tutarak soru çözmek kişiyi hızlandırıyor. Diyelim ki, 20 paragraf sorusunu bugün 25 dakikada çözdük. Bu süreyi bir sonraki gün 22 dakikaya düşürmenin çabası içerisine girmemiz gerekiyor. Bu şekilde hız artıyor" dedi.