Başbakan Ahmet Davutoğlu ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden arasındaki görüşmede, Başika kampı ve Irak'ta DAEŞ'le mücadele konusunda koordinasyonun güçlendirilmesi ve yeni inisiyatiflerle yola devam edilmesi konusunda mutabakatın oluştuğu bildirildi.
Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Davutoğlu-Biden görüşmesinde Başika kampı ve DAEŞ'le mücadele konuları ele alındı. Görüşmede Başika kampı ve Irak'ta DAEŞ'le mücadele konusunda koordinasyonun güçlendirilmesi ve yeni inisiyatiflerle yola devam edilmesi konusunda mutabakat oluştu.

Harita üzerinden durum değerlendirmesi
Davutoğlu ile Biden arasındaki görüşmede, haritalar üzerinden durum değerlendirmesi yapılarak, Suriye ve Irak'taki terör unsurları üzerinde duruldu.
Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 2 saat 15 dakikalık Davutoğlu-Biden görüşmesinin ilk bölümü 1 saat sürdü. Görüşmede Başbakan Davutoğlu, Biden'a dün yaptığı görüşmelerle ilgili düşüncelerini iletirken, fotoğrafın bütününün görülmesi için daha geniş bir kesimle görüşülmesi gerektiğini aktardı.

Davutoğlu, Biden'e akademisyenlerin bildirgesini görüp görmediğini sordu
Başbakan Davutoğlu'nun Biden'e akademisyenlerin hazırladığı metni görüp görmediğini sorduğu, ABD'den örnek vererek, "El Kaide veya başka bir terör örgütünün ABD'de herhangi bir bölgeyi işgal edip silahlı teröristleriyle kapatması, meşru güvenlik güçlerinin girmesine izin vermemesi ve sivil insanları hedef alması durumunda ne yapılırdı?" sorusunu yönelttiği kaydedildi. Davutoğlu'nun Biden'a, "Bildiride bu bölgelerin tümünün terör örgütü unsurlarına bırakılması isteniyor. Problem bu" dediği vurgulandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Satı Bahadır Köse ve Türk-Amerikan Dostluk Grubu Başkanı Ali Sarıkaya'nın da hazır bulunduğu görüşmede haritalar üzerinden durum değerlendirmesi yapılarak, Suriye ve Irak'taki terör unsurları üzerinde durulduğu bildirildi.
Toplantının yemek bölümünde ise Türkiye ve ABD'yi ilgilendiren konuların ele alındığı, Kıbrıs sorununun görüşüldüğü, Rusya'nın Suriye'deki operasyonları ile Ukrayna'daki durumun müzakere edildiği belirtildi.

Kaynak: AA