Merkezi ABD’de bulunan, İngilizce eğitim alanında 150 ülkeden 12 bin üyesi ile uluslararası çapta en büyük dil öğretimi meslek kuruluşlarından biri olan TESOL International Association, 50’inci yıl kuruluşuna özel mesleğe katkı sağlayan bilim insanları arasında Yaşar Üniversitesinden Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Engin Ayvaz’ı da gösterdi.
Dünyada devlet ve özel sektör düzeyinde İngilizce eğitimle ilgili politikaların belirlenmesinde önemli organizasyon sayılan TESOL, 50’inci kuruluş yıldönümü etkinliklerine katıldı. Etkinliklerin bir parçası olarak, geçmişte mesleğe önemli katkısı olan ve aralarında Güney Kaliforniya Üniversitesi Uygulamalı Dilbilimci Stephen Krashen, dünya genelinde 2,5 milyarın üzerinde dil kitabı basılan Avusturalyalı David Nunan gibi 50 bilim insanı ile gelecekte mesleğe yön verecek 30 bilim insanı ilan edildi. Yaşar Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Engin Ayvaz da seçici jüri tarafından gelecekte dil eğitimine ve ilgili kurumlara yön verecek 30 liderden biri olarak belirlendi. Ayvaz’ın, ABD’nin Baltimore şehrinde düzenlenecek törene katılarak sertifika alacağı belirtildi.
Ayvaz, Türkiye’deki çalışmalarının yanı sıra ABD merkezli dil akreditasyon kurumu CEA’nın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Fulbright Humphrey bursu kapsamında Boston Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)’nde eğitim öğretim faaliyetlerinde bulunuyor.
Ailelerin çocuklarının bir üniversite diploması sahibi olması kadar iyi derecede bir yabancı dil bilmesinin de önemli olduğunu düşündüğünü anlatan Ayvaz, "Şu an ülkemizde İngilizce öğrenen öğrenci sayısı bazı Avrupa ülkelerinin toplam nüfusundan daha fazla. Ancak yapılan bilimsel çalışmalar Türkiye’nin dil eğitimi alanında Avrupa’nın çok gerisinde kaldığını gösteriyor. Dil öğrenmenin kolay ve çabuk bir yolu maalesef yok ama doğru yolları var. Öğrenci ve aileleri dil öğrenimi için kurum seçerken kalite duyarlılığı ile hareket etmeli ve bunun uzun ve çalışma gerektiren bir süreç olduğunu akıllarından çıkarmamalıdır" dedi.