Denizli’nin Çameli ilçesinde su değirmenleri teknolojiye direniyor.

Sayısı giderek azalan su değirmenleri yok olmaya yüz tutarken Çameli ilçesine bağlı Kirazlıyayla Mahallesi’ndeki 51 yıllık su değirmeni teknolojiye direnmeye devam ediyor. Gücünü buz gibi dere sularından alan değirmen, zamanın acımasız çarklarına direnerek, iştah açan mis kokulu köy ekmekleri için tam 51 yıldır buğday öğütmeye devam ediyor.

Teknolojinin gelişmesiyle eski icatların bir bir demode olduğunu ve su değirmenine olan rağbetin bittiğini belirten işletme sahibi İsmail Aydemir, her şeye rağmen bir geleneğin yaşatılması açısından tarihi dokuların korunması gerektiğini vurguladı. Eskiden mısır öğütmek için vatandaşların sıraya girdiğini, ancak un fabrikalarının kurulmasının ardından su değirmenlerinin tamamen unutulduğunu söyleyen Aydemir “Her şeye rağmen su değirmenlerinin nostaljisini yaşatmak da güzel” dedi.

Değirmenin önceki işletmecilerinden Hayri Aydemir ise “1966’nın bahar aylarında değirmeni faaliyete geçirdik. 1981’e kadar babam değirmeni çalıştırdı, babam yaşlandıktan sonra değirmeni bana devretti. Bende 2000 yılına kadar işlettim ve oğluma devrettim bizim önceki kuşaklarımızda değirmenci olduğu için bu işi severek yapıyoruz. Bu geleneği bu zamana kadar yaşattık yaşatmaya da devam ediyoruz” dedi.