Serpil KIRKESER / İSTANBUL, () TAKSİM Gezi Parkı olaylarına ilişkin yargılandıkları davada beraat eden Mimarlar Odası Çevre Etki Değerlendirme Kurulu 2. Başkanı Mücella Yapıcı'nın da aralarında bulunduğu sanıklar ve Taksim Dayanışması basın açıklaması yaptı.
İstanbul Adalet Sarayı'nın 'C' kapısının önünde Taksim Dayanışması adına basın açıklamasını Mücella Yapıcı okudu. Basın açıklamasına Gezi olayları sırasında başına isabet eden gaz fişeği kapsülü sonrası komaya giren ve 269 gün sonra da hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan da destek verdi. Mücella Yapıcı, hukuksuz bir davanın sonuna geldiklerini söyleyerek, "Taksim Dayanışması'nın haklılığı ispat edildi" diyerek sözlerine başladı.

İSTANBUL VALİLİĞİNİN TAKSİM'İ YASAKLAMASINI ELEŞTİRDİ
İstanbul Valiliği'nin, 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı'nı yasaklamasını ve başka alanları kutlama için göstermesini eleştiren Yapıcı, "İstanbul Valiliği'nin bu kararında herhangi akılcı ve hukuki bir gerekçe bulunmamaktadır. Asıl gerekçenin, her sene, ayrı bir bahane, ayrı bir yalanla yasaklanmak istenenin, emekçilerin biraraya gelerek haykırdığı haklı talepleri ve o büyük coşkusunun iktidar üzerinde yarattığı baskı ve korku olduğunu çok iyi biliyoruz" dedi.

"TAKSİM MEYDANI HEPİMİZİN ORTAK DEĞERİ VE ORTAK YAŞAM ALANIDIR"
"Defalarca ve defalarca söyledik. Yine tekrar ediyoruz" diyen Mücella Yapıcı, "Taksim Meydanı başta olmak üzere, tüm meydanlar, sokaklar, kamusal alanlar hepimizin ortak değeri ve ortak yaşam alanıdır. Kültürümüz, tarihimiz, bir arada yaşayabilme umudumuzdur. Birkaç kişinin kafasındaki tertip ve düzene göre şekillendirilemez. Bizler, en demokratik, hukuki ve meşru hakkımızı istiyoruz. Her türlü baskı ve şiddete karşı, mücadele ve alın teri ile kazandığımız Taksim'de 2010, 2011, 2012 yıllarındaki gibi yüzbinlerle coşkulu ve barışçıl bir şekilde 1 Mayıs'ı kutlamak istiyoruz. Sorunlarımızı, taleplerimizi, umutlarımızı, bu kentin 1 Mayıs Meydanı'nda haykırmak, otobüslerle taşınarak değil, birbirimizle buluşarak kendi yaşamımıza ve yaşadığımız mekânlara dair söz hakkımızı istiyoruz" şeklinde konuştu.

"1 MAYIS'TA, YİNE 1 MAYIS ALANI'NDA; TAKSİM'DEYİZ"
Yapıcı, "1977'den, 2015'e kaybettiğimiz canları anmak, sorumluların hesap vermesini sağlamak, belleğimize sahip çıkmak için tam da 1 Mayıs'ta, Taksim'de olmak istiyoruz. Anayasa'nın, kanunların, evrensel hukukun ortaya koyduğu biçimde, hiçbir şüpheye gerek kalmaksızın Taksim'de kutlanması gereken 1 Mayıs'ın sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi için, devletin tüm kurumlarının üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini istiyoruz. Demokrasiyi, doğayı, parklarımızı, mahallelerimizi, meydanlarımızı, suyu, toprağı, bedenlerimizi, eğitim ve sağlık hakkımızı savunarak, emek sömürüsüne, güvencesizliğe, taşeronlaştırmaya, işsizliğe, şiddete ve baskılara karşı; umudu, dayanışmayı, özgürlüğü ve eşitliği büyütmek için, 1 Mayıs'ta, Yine 1 Mayıs Alanı'nda; Taksim'deyiz. Taksim Dayanışması" ifadesini kullandı.
Ali Çerkezoğlu da yaptığı açıklamada beraat ettiklerini, haklılıklarının ortaya çıktığını belirterek, hükümeti eleştirdi.
(FOTOĞRAF)