ABD Başkanı Donald Trump, dün terör örgütü YPG'ye ağır silah verilmesini onaylamıştı. Türkiye, bu karara sert tepki gösterdi.

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Washington'ın terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'ye ağır silahlar veren kararı onaylaması üzerine, Türkiye'den yükselen tepkileri dindirmeye çalıştı.

Türkiye ile güney sınırının güvenliği için çok yakın şekilde çalıştıklarını belirten Mattis, "Türkiye'nin endişelerini gidermeye çalışacağız" dedi. Litvanya'da konuşan Mattis'e göre, Türkiye Avrupa'nın güney sınırını oluşturuyor ve taraflar yakın şekilde işbirliğine devam edecek.

ABD Başkanı Donald Trump, YPG'ye ağır silah yardımını gece saatlerinde imza atmıştı. İmzadan hemen sonra açıklama yapan Pentagon sözcüsü Dana White, "Türkiye’nin güvenlik endişelerinden fazlasıyla haberdarız. Türkiye halkına ve hükümetine, ABD’nin yeni güvenlik risklerini engelleyeceği ve NATO müttefimizi koruyacağımız konusunda güvence vermek isteriz" açıklamasını yapmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün "YPG'ye verilen her silah Türkiye için bir tehdittir" dedi.

Bir önceki Başkan Barack Obama döneminde tarihinin en kötü dönemlerinden birini geçiren ABD-Türkiye ilişkileri, 20 Ocak'ta başlayan Donald Trump döneminde de henüz tamir edilebilmiş değil. Suriye'deki iç savaşta YPG'yle işbirliğine giden Washington, geçen haftalarda terör örgütü üyelerine Türkiye'nin saldırmasını engellemek için zırhlı araçlarını sınıra gönderdi. Bölgeden gelen fotoğraflarda, ABD askerleriyle YPG'lilerin birlikte nöbet tuttuğu görüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki hafta Washington'da ABD Başkanı Donald Trump'la bir araya gelecek. Kuşkusuz, masadaki en önemli gündem maddesi YPG olacak. Bir diğer başlık ise, FETÖ lideri Gülen'in Türkiye'ye iadesi.

Salih Müslim Elysee Sarayı'nda

Öte yandan, YPG'nin siyasi kolu PYD'nin lideri Salih Müslim ise, Fransa'nın başkenti Paris'te François Hollande tarafından ağırlandı. Elysee Sarayı'nda gerçekleşen görüşmenin fotoğrafı, sosyal medyada paylaşıldı.

YPG armalı bir plaket hediye edilen Hollande, hafta sonu görevini Emmanuel Macron'a devredecek.