Seçim hükümeti için Ahmet Davutoğlu bakanlık teklifi yaptığı isimlerin listesini açıklayınca Ankara karıştı. MHP vekillerine gelen bakanlık önerisi için 'Ahlaksız teklif' nitelemesi yaparken şu ana kadar sadece HDP milletvekilleri bakanlık teklifini kabul etti.

Ankara açıklanan seçim hükümeti bakanlık teklif listesi ile birlikte karıştı. Kulislerde isimler üzerinde çok sayıda spekülasyonlar ortaya atıldı. Listenin partileri karıştıracak şekilde hazırlandığı öne sürüldü. MHP en sert tepkiyi gösteren parti oldu. Davutoğlu'ndan bakanlık teklifi aldığı için bir vekil genel başkan yardımcılığından istifa etti.

Peki bakanlık teklifine şimdiye kadar kim evet kim hayır dedi. İşte şu ana kadar gelen açıklamalar doğrultusunda ortaya çıkan tablo;

CHP BAKANLIK TEKLİFİ ALAN İSİMLER

İLHAN KESİCİ : HAYIR

"Bakanlık teklifini öğrendim, Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nu bilgilendirdim. Partimiz ortak bir açıklama yapacak. Bakanlık teklifini reddedeceğim".

DENİZ BAYKAL : BEKLEYİN

"Parti ahlakına göre hareket edeceğim, kapsamlı bir mektupla cevabımı vereceğim. Tarihi bir cevap vereceğim. Davete ne cevap vereceğimin sorulmasını bile hakaret sayarım. Hakkımdaki tevziratları üzüntüyle izliyorum."

GÜLSÜM BİLGEHAN  VE TEKİN BİNGÖL : Henüz bir açıklama yapmadı

ERDOĞAN TOPRAK : HAYIR

"Ben partimin ilkelerine bağlıyım. Partimin aldığı karara uyacağım. Kendilerine bu teklif için teşekkür ederim. Ancak bu sürecin partimin ve benim düşünceme göre doğru olmadığına inanıyorum. O nedenle de görevi kabul etmeyeceğim

HDP BAKANLIK TEKLİFİ ALANLARIN YANITLARI

Seçim hükümeti teklifine 'EVET' yanıtı şu ana kadar sadece HDP'den geldi. HDP'nin seçim hükümetinde yer alma kararı doğrultusunda teklif götürülen 3 isminde evet demesi bekleniyor. Müslüm DOĞAN , Ali Haydar KONCA ve Levent TÜZEL HDP'nin müstakbel bakan adayları. HDP eşbaşkanı Figen Yüksekdağ da yaptığı açıklamayla isimlerin Davutoğlu tarafından belirlenmesine itiraz etmeyeceklerini söyledi.

MÜSLÜM DOĞAN:

Biliyorsunuz bu bir Anayasal gereklilik, partimizin, grubumuzun uygun görmesi durumunda olabilir. Bu ülkede yaşıyorsak, bu ülkede politika yapıyorsak böyle bir şeye uygun görülmeyi de o anlamda değerlendirmek lazım. Partimizin vereceği karar esastır.

LEVENT TÜZEL:

"Grup olarak partimizin tutumu bu anayasal düzenlemede hükümeti seçim güvenliği açısından boş bırakmamaktı. Halkın bize verdiği oyların temsiliyeti önemli bu açıdan tabii ki kabul edeceğiz. Her ne olursa olsun bu görevi yerine getireceğiz."

ALİ HAYDAR KONCA

HDP'den bakanlık teklifi alan Ali Haydar Konca özel bir açıklama yapmadı. Ancak Ali Haydar Konca 'nın da partisinin kararına uyarak bakanlık teklifine 'EVET' demesi bekleniyor.

MHP BAKANLIK TEKLİFİNE YANITLAR

MHP daha önce seçim hükümetinde yer almayacağını ve bakan vermeyeceğini duyurmuştu. MHP'li Oktay Vural'ın tekliflerin ardından ekrandan verdiği sert tepki de her 3 ismin HAYIR yanıtı olarak nitelendi. Ahmet Kenan Tanrıkulu , Meral Akşener ve Tuğrul Türkeş teklif alan isimlerdi. Şu ana kadar sadece Ahmet Kenan Tanrıkulu 'istifa' ile 'HAYIR' yanıtını ilan etti.

AHMET KENAN TANRIKULU

"Tarafıma Ahmet Davutoğlu tarafından bir mektupla teklif edilen Geçici Bakanlar Kurulu üyeliğini 26 Temmuz 2015 tarihinde kabul etmediğime dair yazımı Başbakanlığa iletmiş bulunmaktayım.Türkiye gelinen 13 yılın sonucunda ağır güvenlik ve ekonomik zorluklar içindeyken; 46 yıllık tarihî, köklü ve saygın bir mensubiyeti olan Milliyetçi Hareket Partisi’nin Genel Başkan Yardımcısı’na böyle bir teklifin yapılması cürretine tepki olarak, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcılığı görevimden bugün itibariyle ayrılıyorum."

MERAL AKŞENER VE TUĞRUL TÜRKEŞ : MHP'nin ağır toplarından olan Meral Akşener ve Tuğrul Türkeş'in de partilerinin kararına uyarak bakanlık teklifine 'HAYIR' demeleri bekleniyor.