Samsun Haber : OMÜ'den Prof. Dr. İlknur Avcı, havaların sıcak olması nedeniyle iftarını açık alanlarda yapanlara kene ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı riskine karşı dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

Hava sıcaklıklarının artmasıyla KKKA hastalığının görülme sıklığının artabileceğine işaret eden Avcı, "Kenelere karşı özellikle Samsun, Amasya, Tokat ve Çorum'da yaşayanlar duyarlı olmalılar. Özellikle yüksek rakımlı yerlerdeki piknik alanlarında iftar yapanlar kene ısırmalarına dikkat etmeli. Virüs taşıyan hyalomma türü zehirli keneler, rakımı 600 metre üzerinde, yüzde 60-80 nem aralığında ve genellikle çalılıklarda, çimenlerde, ormanlık alanlarda yaşıyor. Bu tür yerlerde açık alanlarda iftarlarını açanlar dikkat etmelidir." diye konuştu. 

BÖCEK KOVUCU İLAÇLAR
Kırsal alanlara gidenlere vücudun açıkta kalan kısımları kapatmaları ya da cilde uygulanabilen böcek kovucu ilaç sürülmesi önerisinde bulunan Avcı, "Son yıllarda kene tutunmalarına karşı insanların bilinç düzeyleri arttı ancak tedbiri elden bırakmamak gerekir. Keneler birtakım hastalığa zemin hazırlar. Bu nedenle kenelerin vücuttan mümkün olduğunca erken çıkarılması gerekir. Vücuda tutunan kenelere karşı dikkatli olunmalıdır." ifadelerini kullandı. 

Avcı, yüksek ateş, halsizlik, kırgınlık, kas ağrısı ve kanama gibi şikayetleri bulunanların mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurarak KKKA yönünden değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.