Samsun Canlı Haber TV ve Samsun Gazetesi olarak sokağın nabzını tutmaya devam ediyoruz. Samsunlu vatandaşlara “Acile gittiğinizde serum talep ediyor musunuz, yoksa tedavi sürecini doktora mı bırakıyorsunuz?” diye sorduk.

İşte aldığımız cevaplar:

PSİKOLOJİK OLARAK RAHATLIYORUM
Yusuf ÖKSÜZ: Ben doktordan direk olarak serum istiyorum. Fazla uzun sürmesini istemediğim için kolay yola başvuruyorum. Serum psikolojik olarak işe yarıyor. Daha çok grip gibi hastalıklarda yaptığım bir durum. Bunun dışında tabi ki önemli bir hastalığım olursa doktora bırakıyorum.

İŞİN UZMANINA BIRAKIYORUM
Tayyar SALKIT: Ben tedavi sürecine başvururum. Serum her zaman mantıklı bir hareket olmuyor. Bu hastalığa göre değişiyor. Ama ben işini bilen insana şunu yap diyemem. Umursamazlık yapmadığı sürece ki, yapacaklarını düşünmüyorum, işin uzmanına bırakmak daha mantıklı. Tabi tansiyonun çıkması durumunda en pratik yöntem serumdur ve işe de yarar. Ama bunun dışında tedavi sürecinin doktorlarımıza bırakıyorum.

SERUM İSTEMENİN BİR MANTIĞI YOK
Refik MALAT: Tabi ki doktorun tedavi sürecine bırakıyorum. Serumu istememin bir mantığı yok. Doktor olan ben değilim. Bunu yapacak olsam biraz ayıp olur. Doktora şikayetini söylersen o gereğini yapar. Doktorlarda ister istemez bir asık surat oluyor. Böyle durumlarda yaptığı harekete de göre karşılık verilebiliyor. Güzel bir konuşma aldığımız zaman zaten yarı yarıya iyileşmiş oluyorsun. 

NET BİLGİLER ONDA
Murat KELEŞ: Doktorun söylemine göre hareket ediyorum. Çünkü doğru ve net bilgiler onda. Nasıl hareket edilmesi gerektiğini ve nasıl tedavi uygulanacağını ben değil o biliyor. Gel bana serum tak demek saçmalık olur. Bence insanların küçük bir hastalık dahi olsa serum istemeleri çok yanlış. Doğru bulmuyorum.

BİLMİŞLİK YAPMAYA GEREK YOK
Sedat BAYRAKTAR: Doktor kendi ilacını kendi verir. Ben onun işine karışmam. Senin istemenle bir şey değişmiyor. O yine yapmak istediğini ve doğru olanı yapıyor. Acile gidip de serum için yalvarmak çok yanlış bir şey. Fazla bilmişlik yapmaya gerek yok.

DOKTORLAR YILLARINI HARCIYOR…
Sebahat DEĞİRMENCİ: Kendi kafama göre serum istemek haddime değil. İsteyemem, çok saygısızlık olur. Gidip saçma bir şekilde serum istemek çok gereksiz. Bir insan doktor olabilmek için yıllarını harcıyor. Gidip de işine çomak sokmak ayıp olur. Zaten psikolojik olarak iyi hissettirdiğine de inanmıyorum.

HEKİMİMİZE GÜVENMEK ZORUNDAYIZ
Halit ERDOĞAN: Hekimimize güvenmek zorundayız. Hekimin uygulayacağı tedavi programının doğru olduğunu düşünüyorum. Bu serum veya vereceği ilaçlar olur, benim için fark etmiyor. İnsanlarda serum yersem iyileşirim mantığı var. Bu çok saçma bir mantık. Tabi kimine göre mantıklı geliyor ama ben serum yediğimde iyileştiğimi hissetmiyorum. Bu hastalıktan hastalığa değişim gösteriyor. Ben doktorum ne der ise onu yaparım.

BİR ANLAMI YOK
Hasan SEVER: Doktorun tedavi sürecine bırakmak lazım. Seruma başvurmanın bir anlamı yok. Bunun değerlendirmesini doktor yapar. Uygun görürse seve seve serum yeriz. Ne de olsa iyi olacağımızı düşündüğü için böyle bir karar veriyor. Vatandaş başkalarından duyduğu laflara inanmayı seviyor. 

DOKTOR TEDAVİSİ HER ŞEYDEN ÖNCE GELİR
İbrahim ÇAKIR: Doktorun tedavi sürecine bakıyorum ama pek ilgilenmiyorlar. Derdini sorup muayene etmeden ilacını veriyorlar. Doktorun tedavisi her şeyden önce gelir. Ben gidip doktor bana serum ver demem. Bana yapılmasını uygun gördüğü şeyi yapmasına izin veririm ve bundan da mutluluk duyarım. Doktora gittiğimde kendimi güvende hissetmek isterim ve bunu iyi bir konuşmayla bile yapabilir.

KENDİMİ UZMAN KİŞİLERE TESLİM EDERİM
Gülfe SİYAH: Kendimi oradaki uzman kişilere teslim ederim. Serum yediğimde kendimi iyi hissetmem tam tersine geçecek mi endişesi olur. Ama doktor özel olarak ilgilenirse ne zaman ne olacağını bilirsin ve ona göre hareket edersin.

Röportaj: Emre ÖNCEL – Mustafa TOGUR