DOSAB Termik Santrali Nihai ÇED Raporu’na itiraz eden DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu Bileşenleri üyeleri, imzalı binlerce dilekçeyi Çevre ve Şehircilik Bursa İl Müdürlüğü’ne teslim etti.
Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde toplanan DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu Bileşenleri üyeleri, bakanlığın nihai ÇED raporunu onaylamasına pankartlarla tepki gösterdi. DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu Bileşenleri adına konuşan Prof. Dr. Kayıhan Pala, “Biz bugün 10 günlük itiraz süresi içerisinde nihai ÇED raporuna itiraz etmek için buradayız. Binlerce yurttaşımız internet üzerinden bakanlığa itirazını ilettiler. Binlerce imza topladık. Biz bu kentte zehir solumak istemiyoruz, kanser olmak, hastalanmak istemiyoruz. Çocuklarımız temiz havada hayatlarını geçirebilsin, çiftçimiz ürününü rahatça yetiştirebilsin istiyoruz. Bu vesileyle hem bakanlığı DOSAB’ın ÇED raporunu reddetmeye davet ettik hem de başta Sağlık Bakanı olmak üzere bu şehirden milletvekili adayı olan insanları DOSAB’daki kömürlü termik santral ile ilgili görüşlerini açıklamaya davet ettik” dedi.
“BURSALILARI KANSER YAPACAK TESİS”
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün resmi raporlarına göre Bursa’da yılda 70 bin ton kömür yakıldığını belirten Pala, “Bursa’da yılda 70 bin ton kömür yakıldığı halde bazı günler nefes alamayacak durumda oluyoruz. Eğer DOSAB’da termik santral kurulursa yılda 524 bin ton kömür yakılacak. Bu kirliliğin kaç insanı hasta edeceğini, kanser yapacağını siz hesaplayın” diye konuştu.
DOĞADER Başkanı Murat Demir de binlerce itiraz dilekçesini bakanlığa göndermek üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim ettiklerini belirterek, “Maalesef bakanlık bugüne kadar 240 bin doğaya zarar verecek tesise onay verdiği gibi bu tesise de onay verecektir dedik ve haklı çıktık. Ama bizim için süreç daha bitmedi ve yeni başlıyor” dedi.
CHP Bursa milletvekili adayı Prof. Dr. Lale Karabıyık ise termik santralin çevre sağlığına çok büyük zarar vereceğini bildiklerini ifade ederek, “Sanayinin ucuz buhar kullanmasını kabul ediyoruz. Ama burada fayda-maliyet hesaplaması yapmada fayda var. İnsanı öncelediğimize göre, etkisi 100 kilometreyi kapsıyor ve Bursa’da kanser hasta sayısı ciddi artış gösterdi. Böyle bir santralin yapılması da saatte 60 ton kömür yakacak bir santral çevreye çok büyük zarar verecek” dedi.
CHP Bursa milletvekili adayı Orhan Sarıbal da, “Resmi olarak bugün tüm dilekçeleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ulaştırdık. Bursa kamuoyunu uyarıyoruz ve dikkatini çekmek istiyoruz. Günde bin 200 ton kömürün yakılacağı, 50-60 TIR’ın kent merkezinde sürekli dolaşacağı, hem insan sağlığı hem de yer altı kaynaklarımız açısından cinayet olarak algıladığımız DOSAB Termik Santrali’ne şiddetle karşı çıkıyoruz” şeklinde konuştu.
DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu Bileşenleri üyeleri itiraz dilekçelerini elden teslim ederken, CHP Milletvekilli adayları Lale Karabıyık, Ceyhun İrgil, Orhan Sarıbal ve Erkan Aydın da vatandaşlara destek verdi.